Politieke partijen Ierland mogen geen bitcoin donaties ophalen

Politieke partijen Ierland mogen geen bitcoin donaties ophalen

In Ierland is men bang dat voor Russische inmenging in de democratie. Om dit tegen te gaan en de integriteit van de politiek te beschermen zijn er nieuwe regels opgesteld. Een daarvan is: donaties met cryptovaluta worden verboden.

Einde aan cryptodonaties

De herziene versie van de wetgeving maakt een einde aan buitenlandse donaties met cryptovaluta. Politieke partijen zullen ook worden gedwongen om alle bezittingen bekend te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het begon allemaal met van Darragh O'Brien, de Ierse minister van Lokale Overheid. Hij schreef aan alle politieke leiders van het land een brief over "Buitenlandse inmenging in Ierse verkiezingen".

Een van de maatregelen gaat over desinformatie die via social media wordt verspreidt. Maar dus ook geldstromen en financieringen van de politieke partijen, die nu extra onder de loep komen te liggen.

Alle partijleiders moeten een 'certification of conformity' ondertekenen over de nieuwe regels voor fondsenwervingen. Aan politieke cryptodonaties komt nu dus een einde.

O'Brien zet procureur-generaal Paul Gallagher aan het werk om een team van juridische en politieke experts op te richten, die deze plannen verder gaan uitwerken.

In mei 2021 lag de Health Service Executive (HSE), de Ierse publieke gezondheidszorg, plat door een probleem met de computersystemen. De beschuldigingen gingen uit in de richting van Wizard Spiders, een cybercrime groep uit Sint-Petersburg.

Anonieme donaties

Het probleem lijkt hem vooral 'anonieme donaties' te zijn, meer dan dat men vreest dat specifiek Russen gebruik maken van cryptovaluta.

Bitcoin maakt het mogelijk om betalingen te doen, zonder je identiteit als verzender te onthullen. In sommige gevallen komt dit juist heel erg goed uit. Denk maar aan het praktijkvoorbeeld in Rusland, waar oppositiekandidaat Navalny honderden bitcoin aan donaties ontving.

Tegelijkertijd startte buurland Oekraïne ook met het accepteren van bitcoin, vlak nadat de oorlog in februari losbarstte. Er zijn inmiddels tienduizenden (anonieme) steunbetuigingen geweest.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin donatie politiek

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties