Waarom kiest president Nayib Bukele voor een bitcoin bank in El Salvador? De reacties

3875 totale weergaven
bitcoin bank el salvador

El Salvador’s president Nayib Bukele, die pro-Bitcoin is, wil privé investeringsbanken oprichten in het land. Als dit plan wordt goedgekeurd, kunnen Bitcoin investeerders gebruikmaken van financiële diensten met minder beperkingen dan bij traditionele banken. Wat zijn de reacties in de markt?

Privé investeringsbank met bitcoin diensten in El Salvador

Volgens Milena Mayorga, de Salvadoraanse ambassadeur in de Verenigde Staten, is het plan om een BPI (Bank for Private Investment) op te richten. Deze bank biedt investeerders financieringsopties in zowel Dollars als Bitcoin. Dit schreef ze op 14 juni op X.

Max Keiser, een senior Bitcoin adviseur van Bukele, zei dat Bukele direct aan de slag gaat met nieuwe wetgeving voor een Bitcoin Bank. Hij benadrukte dat Cathie Wood, CEO van Ark Invest, voorspelde dat het BBP van El Salvador in vijf jaar tijd tien keer zo groot kan worden, en dat deze voorspelling nu waarschijnlijker is.

https://twitter.com/maxkeiser/status/1801727921482092554

Dit voorstel komt kort nadat Bukele werd beëdigd voor zijn tweede termijn van vijf jaar, na een grote verkiezingsoverwinning in februari.

Volgens El Mundo zal de BPI minder strenge regels hebben dan traditionele banken. Ze zullen minder beperkingen hebben bij het samenwerken met buitenlandse banken of financiële bedrijven die verbonden zijn met hun aandeelhouders of bedrijvengroepen. Ook zullen er geen beperkingen zijn op leningen.

“Investeringsbanken hoeven zich niet te houden aan de regel dat ze niet meer dan 25% van hun vermogen aan één persoon mogen uitlenen,” aldus het rapport van 14 juni.

Vereisten voor nieuwe Bitcoin banken

Als het plan wordt goedgekeurd, moeten nieuwe privé-investeringsbanken minimaal $50 miljoen aan aandelenkapitaal hebben en ten minste twee aandeelhouders, die ook buitenlanders mogen zijn.

De BPI mag werken met elk wettig betaalmiddel, waaronder de Amerikaanse Dollar en Bitcoin. Ze kunnen ook toestemming vragen om digitale activa en Bitcoin diensten aan te bieden.

María Luisa Hayem, de minister van Economie van El Salvador, heeft het hervormingsvoorstel ingediend bij de Commissie voor Technologie, Toerisme en Investeringen onder leiding van Bukele. Het voorstel is echter nog niet goedgekeurd.

“De hervorming is nog niet goedgekeurd; de wetgevers hebben nog niet besloten om ambtenaren te raadplegen over de doelen van het project of om erover te stemmen in de Commissie,” aldus het rapport.

Reacties

Hoe reageert de markt op het plan? Volgens deze gebruiker op X is het hoog tijd dat er een bitcoinbank in het land komt.

“Eerlijk gezegd, werd het tijd. Het is momenteel gewoon niet mogelijk om Bitcoin in het land om te zetten naar lokale valuta. De meeste Bitcoiners die ik ken, gebruiken exchanges en bankrekeningen uit hun thuisland. In het huidige kader zijn er weinig voordelen om hier te zijn, behalve voor de politieke statement. En daar geven de meeste soevereine individuen niet om. Een bitcoinland heeft bitcoin on- en offramp-infrastructuur nodig die niet vervuild is door gebroken AML-beleid. Niemand gaat hun bonnen van bitcoin aankopen bewaren sinds ze begonnen zijn. Het is belachelijk om te denken dat ze dat zullen doen.”

De huidige financiële infrastructuur in het land is ook erg gebrekkig. Bitcoin kan daarbij helpen, vertelt ook deze inwoner aan het account ‘Documenting Bitcoin’ op X. “Om zijn rekeningen in El Salvador te betalen zonder bankrekening, moest Milton een uur in de bus zitten en nog eens twee uur in de rij wachten. Milton betaalt nu direct met bitcoin.”

Dat er nu een bitcoin bank komt die gemakkelijk bitcoin omzet in pesos en vice versa is een welkome aanvulling op de bestaande opties. In onderstaande documentaire van redacteur Arnold Hubach wordt eens te meer duidelijk hoe belangrijk kan zijn voor een land.

 

Lees meer over:
El SalvadorNayib Bukele

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd