President Oekraïne zet handtekening onder cryptowet die hij eerder nog afkeurde

De Oekraïense president Zelensky heeft cryptovaluta in het land gelegaliseerd. Hij heeft te midden van alle oorlogsperikelen een wet ondertekend. Ook wil men nóg meer cryptodonaties ophalen.

Akkoord van Zelensky

Al enkele dagen na de eerste inval van Rusland op Oekraïens grondgebied, startte het ministerie van Digitale Transformatie een donatiecampagne voor onder andere bitcoin. Nu wil de overheid nog een stapje verder gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De wet bepaalt de juridische status, classificatie, eigenaarschap en de regelgevers van virtuele activa. Ook komen er registratievereisten voor aanbieders van cryptodiensten, zo deelt het ministerie van Digitale Transformatie in een verklaring.

Het wetsvoorstel was op 17 februari al door het parlement geloodst, nadat Zelensky een eerdere versie had afgewezen. Nu was het opnieuw de zet aan de president. Deze keer geeft hij wél zijn akkoord.

Inhoud van wet

De markt zal worden gereguleerd door de National Securities and Stock Market Commission in samenwerking met de centrale bank van het land. Eerstgenoemde is een commissie die zich bezighoudt met de aandelenmarkt en effecten in Oekraïne.

Cryptobeurzen kunnen daarmee volledig legaal hun werk gaan. Ook kunnen ze gewoon bankrekeningen krijgen als dat nodig is.

Het staatsorgaan heeft als taak om "beleid voor virtuele valuta te vormgeven en handhaven". Hierbij hoort onder andere dat ze vergunningen moeten uitdelen aan cryptobedrijven. En misschien nog wel het belangrijkste: cryptovaluta krijgen een legale status.

Donaties

Oekraïne heeft de afgelopen drie weken meer dan $100 miljoen aan cryptodonaties ontvangen, waarvan $34 miljoen op crypto-adressen uit de eerste berichtgeving. Ook is er een aparte portal voor cryptodonaties opgezet op de overheidswebsite, waar het doel is gesteld op $200 miljoen.

Alex Bornyakov, de vice-minister van Digitale Transformatie, deelde eerder al dat ze een multi-sig hebben opgezet om de cryptodonaties te beheren. Ook zouden er al goederen zijn aangeschaft met de miljoenen dollars aan bitcoin en ether.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine