President Venezuela geeft bank opdracht uitgifte cryptomunt Petro

President Nicolas Maduro van Venezuela start met de uitrol van de nationale cryptomunt de petro. Hij heeft één van de grootste banken van het land opdracht gegeven om klanten toegang te geven.

Banco de Venezuela

Maduro gaf opdracht tot het openen van circa 790 “Petro” loketten bij de bank. Het commerciële Banco de Venezuela is niet te verwarren met de centrale bank Banco Central de Venezuela.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Banco de Venezuela was marktleider in Venezuela tot 2007. Opgericht in 1883 geldt het als één van de oudste banken van het land. Tot de oprichting van de centrale bank van Venezuela in 1940 was het een van de zes banken die bankbiljetten mochten drukken.

Petro cryptomunt

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”President Maduro van Venezuela”]Ik geef expliciete opdracht tot het openen van Petro loketten bij elke vestiging van Banco de Venezuela[/penci_blockquote]

De aankondiging vond plaats tijdens een evenement ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de nationalisatie van de bank. Dit nadat het land in 2009 de bank kocht van het Spaanse Santander.

Het Venezolaanse ministerie van Financiën twitterde het nieuws.

Koers stijgt

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”José Angel Alvarez, voorzitter van de National Cryptocurrency Association (ASONACRIP)”]Het is een daadkrachtig en juist besluit om naar een hybride economie te gaan waarbij de nationale munt de concurrentie aangaat met cryptovaluta.[/penci_blockquote]

Het besluit leidt tot een stijging van de Petro token: de munt steeg 25% van 0,004 BTC naar 0,005 BTC.

Adoptie

Marduro lanceerde de petro begin vorig jaar als middel om economische sancties te omzeilen en heeft sindsdien banken bevolen om de token te gebruiken.

Naar eigen zeggen is de onderliggende waarde van de cryptomunt gedekt door oliereserves van het land. Deze reserves zijn in handen van staatsbedrijven.

Maduro heeft het mandaat gegeven dat betalingen voor paspoorten in petro moeten gebeuren. Daarnaast is de petro gebonden aan de nieuwe nationale munt, de soevereine bolivar.

Zelfs pensioenen en salarissen zijn aan de token gekoppeld.

Miljoen wallets

Deze strategie lijkt deel uit te maken van een agressief plan om het gebruik van de cryptomunt in het hele land te bevorderen. Onlangs kondigde president Nicolas Maduro het besluit aan om cryptowallets uit te delen aan een miljoen jongeren.

Deze wallets zullen worden geleverd met een onbekend bedrag aan cryptogeld. De regering van Maduro wil hiermee een nationale acceptatie van de Venezolaanse petro aanmoedigen.

Oppositie

In hoeverre we het nieuws als positief mogen bestempelen is de vraag. Oppositieleider in het Venezolaanse Congres, Juan Guaido, liet zich begin dit jaar namelijk uitroepen tot interim-president, als vervanger van president Maduro.

Verschillende Westerse landen erkennen Maduro niet als president van het financieel en economisch getergde Venezuela. Andere landen, zoals een Rusland, zien Maduro echter nog steeds als de officiële president.

Bronnen: Coindesk, CCN, NOS

Foto: Flickr / Archivo Medios Públicos EP