Presidentskandidaat Colombia hint naar Bitcoin mining

Een Colombiaanse politicus stelt voor dat zijn land inspiratie opdoet bij El Salvador. En dan met name om hernieuwbare energie in te zetten voor Bitcoin mining, in plaats het produceren van cocaïne, wat er nu voornamelijk gebeurt in zijn land.

Bitcoin mining

Het gaat om Gustavo Petro, een linkse senator. Hij retweette een verhaal over Nayib Bukele, de president van El Salvador en de bitcoin die zijn land heeft verdiend met het digitale minen. De politicus met de ironische naam Petro ziet hier ook wel wat in:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Wat als aan met Pacifische kust profiteren van de steile watervallen van de rivieren uit de westelijke bergen om de energie van cocaïneproductie te vervangen door energie voor cryptocurrency's?”

El Salvador doet iets soortgelijks: zij gebruiken groene, gratis en hernieuwbare elektriciteit die afkomstig is uit de vulkaan: geothermische energie.

Petro is de koploper voor de presidentsverkiezingen van Colombia van volgend jaar. Hij vertelt op Twitter dat "virtuele valuta pure informatie is, en dus energie."

Decrypt heeft navraag gedaan bij de Latijns-Amerikaanse energiedeskundige Wesley Tomaselli. Hij vertelt hierover het volgende:

"Hij heeft gelijk dat Colombia een groot potentieel heeft voor Bitcoin mining, omdat ongeveer driekwart van de elektriciteitsopwekking afkomstig is van waterkracht. Het probleem is dat Petro Bitcoin mining lijkt te verkopen als een alternatief model voor de ontwikkeling van cocateelt en cocaïnetransporten. Maar dat is het niet."

Kritiek op 'absurd' idee

Colombia is de grootste producent van cocaïne van de wereld, volgens data van de Verenigde Naties. Aan de Pacifische kust wordt veel van de coca - het basisingrediënt van de drug - verbouwd.

Anderzijds zijn megaprojecten in het gebied "minder populair geworden vanwege weerstand van milieuactivisten die het schadelijk vinden voor lokale gemeenschappen en ecosystemen", zo stelt Tomaselli.

Niet iedereen is even positief over de uitlating van Petro. Jehudi Castro Sierra, advideur van de Colombiaanse regering over 'blockchaintechnologie', noemde op Twitter het idee van Petro "absurd".

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsenergiemining