Prijsstijging van Bitcoin zorgt voor drukte op het netwerk: gemiddeld $8 per transactie

Alle bitcoiners zijn natuurlijk in een hosanna-stemming vanwege de bull run. Maar de positieve run van bitcoin heeft ook zijn bijwerkingen. De transactiekosten zijn namelijk gestegen naar een gemiddelde van $8.

Dat maakt het openen van nieuwe Lightning-channels en het verplaatsen van je bitcoin naar cold-storage weer een stukje duurder. Ter vergelijking: op zondag 13 december betaalde je voor een bitcoin transactie gemiddeld $2.70. Het kan hard gaan!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt zelf bepalen hoeveel je betaalt, maar als anderen meer betalen dan moet je simpelweg gewoon geduld hebben.

Geduld is een schone zaak

Als je geen haast hebt met je bitcoin-transacties, dan kun je best een wat lagere fee instellen en gewoon geduldig afwachten. Het is een kenmerk van bull runs dat de transactiekosten omhoog gaan.

Iedereen wil snel zijn bitcoin van exchanges afhalen, koopt bitcoin bij brokers of is misschien wel aan het verkopen. En om bitcoin te verplaatsen op de blockchain moet je nu eenmaal blockspace kopen. In ieder blok passen maar een beperkt aantal transacties.

Hoe meer mensen bitcoin-transacties willen doen, hoe meer mensen op de ruimte in het volgende blok gaan bieden. Je kunt blockspace wel een beetje vergelijken met digitaal vastgoed. Met de transactiekosten koop jij een plekje in het volgende bitcoin-blok.

Nog lang geen record met transactiekosten bitcoin

De huidige gemiddelde prijs van een bitcoin-transactie komt niet in de buurt van het gemiddelde die we in 2017 tijdens de hype aantikten. Destijds kon je zo tussen de $40 en $60 voor een transactie betalen als je snel verwerkt wilde worden.

Waarschijnlijk heeft dat er ook mee te maken dat mensen destijds software-wallets gebruikten die automatisch een fee instelde. Dat was enkele maanden voor de piek in 2017 geen enorm probleem omdat de bitcoin koers nog een stuk lager stond.

Midden december 2017 bereikte de koers echter de toenmalige all-time high van $20.000 en daardoor werden die transactiekosten ineens zo enorm hoog. Mensen betaalden niet meer $2000 * de automatisch ingestelde fee, maar $20.000 * de ingestelde fee.

Nu zijn een stuk meer mensen zich daarvan bewust, wat waarschijnlijk een drukkend effect op de transactiekosten heeft.

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.