Record aantal Bitcoin futures contracten, $14 miljard aan open interest

319 totale weergaven

Het totaal aantal openstaande Bitcoin (BTC) futuresmarkt heeft een gezamenlijke waarde van ruim $14 miljard. Een nieuw record, volgens analysebedrijf Skew.

Bitcoin futures

De open interest van de futures verwijst naar de som van alle geopende futurescontracten minus alle contracten die inmiddels zijn gesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met Bitcoin futures kunnen investeerders op een vooraf bepaalde datum in de toekomst Bitcoin kopen. Het zijn in feite weddenschappen op de toekomstige prijs van Bitcoin. Als je denkt dat de Bitcoin koers omhoog zal gaan, kun je een afspraak maken dat je (bijvoorbeeld over een maand) voor $40.000 een hele bitcoin overkoopt van iemand anders.

Het kan zijn dat de koers dan veel hoger, of juist veel lager staat. Het is een manier van beleggen waarmee je als grote partij meer zekerheid kan inbouwen. Zo kan een miner bijvoorbeeld via futures (en beter nog: opties) er voor zorgen dat ze in de toekomst voor een alvast afgesproken prijs hun bitcoin kunnen verkopen om de kosten te dekken.

Volgens data van Skew staat er nu in totaal voor meer dan $14 miljard aan deze weddenschappen op de prijs van Bitcoin uitgeschreven.

Waar bij de optiemarkt Deribit de allergrootste is, zien we bij de futures een meer verdeelde markt: Kraken, OKEx en Binance zijn de grootste platformen voor futures.

Analisten over deze groei

Bekende marktanalisten zoeken meerdere redenen achter deze enorme groei. Ten eerste noemt Mati Greenspan, oprichter van Quantum Economics, dat mensen "beseffen dat het loont om Bitcoin lange tijd vast te houden'. Hierdoor loopt de open interest bijna automatisch ook op: contracten worden voor hogere prijzen afgesloten.

Ook ziet men een verband met het Chinese nieuwjaar. Dit festival begint op 12 februari, en in het verleden keek men naar dit evenement als potentiële reden achter een daling van de bitcoin prijs. Chinese investeerders zouden dan rond deze tijd een deel van hun winst laten uitbetalen om het feest te betalen.

Hoewel dit 'Chinese nieuwjaar' misschien in het rijtje met memes past naast 'de Wallstreet bonus' en het 'Halloween effect', zit er wellicht wel een kern van waarheid in. In het Westen is het ook bekend dat men vlak voor Kerst risicovolle orders sluit, met name onder de short-sellers. Daar valt natuurlijk zeker iets voor te zeggen.

Maar Greenspan is reëel: "Ik denk dat de invloed vanuit China meevalt. Veel van de nieuwe vraag lijkt afkomstig te zijn van institutionele fondsen in de VS en Europa."

Zijn collega Pedro Febrero ziet ook een verband tussen de instroom van nieuw geld en de groeiende open interest: "De nieuwe golf van institutionele beleggers zal de OI van Bitcoin op de lange termijn zeker pushen. Bedrijven realiseren zich dat het de moeite waard is om een aanzienlijk deel van hun geld in bitcoin te houden."

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Poll

Heb je ooit in Bitcoin futures gehandeld?

Lees meer over:
futures