Splitsing bij bitcoin miner fabrikant Bitmain na interne machtsstrijd

835 totale weergaven

Bitcoin miner fabrikant Bitmain wordt in stukken gedeeld. Dat staat in een uitgelekt plan dat is gedeeld op WeChat en een bron die The Block heeft gesproken.

Het is een gevolg van een jarenlange strijd tussen oprichters Wu Jihan en Zhan Ketuan. Bitmain geldt als de belangrijkste miner fabrikant ter wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het bedrijf introduceerde in 2013 de Antminer S1, waarmee op grote schaal bitcoin is te minen. Een doorbraak in de bitcoin industrie.

Reorganisatie bij Bitmain?

Het gaat om een sterk, want Bitmain formeel niets heeft bevestigt over de plannen. Feit is dat de ruzie tussen beide kemphanen sinds september is geëscaleerd en de onderneming aan slagkracht heeft verloren.

Nu ligt een splitsing van het moederbedrijf en daarmee het afstoten van bedrijfsonderdelen als oplossing op het bord van beiden.

Een signaal is dat Bitmain Technologies Holding, dat een licentie heeft op de Kaaimaneilanden, per 2 december niet meer in het register van de toezichthouder in Hong Kong wil voorkomen. Volgens de bron die The Block heeft gesproken is dat een voorbode van een grootschalige reorganisatie van de bedrijfsstructuur en aandelenverhouding.

Een tweede bron is Colin Wu, een voormalige woordvoerder van Bitmain. Deze schrijft op WeChat dat de twee voormalige zakenpartners een tijdelijk akkoord hebben bereikt op 16 december.

Constructie

Doel is om Bitmain op te splitsen en Wu uit te kopen als aandeelhouder. Om hem uit te kopen heeft Zhan zijn Bitmain-aandelen verpandt. Daardoor kan hij een lening van 600 miljoen dollar aangaan om de aandelen van Wu de kopen.

Bitmain stoot vervolgens de volgende onderdelen af: cloud mining platform BitDeer, mining pool BTC.com en mining farms buiten China. Van deze onderdelen wordt Wu de volledige eigenaar.

Zhan wordt eigenaar van de fabrieken die de miners maken, de kunstmatige intelligentie tak, mining pool Antpool en mining farms in China.

Oplossing of niet, in de nieuwe constructie zijn de rivalen ook concurrenten van elkaar. Want Zhan is bijvoorbeeld al van plan om een concurrerende cloud mining dienst te starten. Sterker, hij heeft een voormalige medeoprichter BitDeer al losgeweekt.

Gevolgen

sinds 2018 had Bitmain ook het plan opgevat om naar de beurs te gaan en Zhan wil deze plannen ook doorzetten. Naar het voorbeeld van andere Chinese techfirma’s moet Bitmain naar techbeurs Nasdaq. Deutsche Bank zou dit proces gaan begeleiden.

In juli en augustus 2018 hebben investeerders 700 miljoen dollar ingelegd als voorbereiding op de beursgang. Maar dat deden ze tegen een veel hogere waardering van het bedrijf, respectievelijk 12 miljard dollar en 14,5 miljard dollar.

Inmiddels is de bedrijfswaarde gedevalueerd naar 5,5 miljard dollar. Met andere woorden, hun belang is op papier fors toegenomen. Op papier kunnen deze inleggers ook eisen dat Bitmain deze in 2018 verworven aandelen weer terugkoopt van deze inleggers.

Het is onduidelijk om deze partijen daartoe overgaan. Bitmain heeft op 28 december een aandeelhoudersvergadering ingelast om de beursgang te bespreken.

Machtsstrijd

Bitmain geldt als één van de belangrijkste en grootste fabrikant van bitcoin miners. In september is er een breuk ontstaan tussen Wu en Zhan die niet meer te lijmen viel.

Tegelijkertijd kampt de onderneming met het op tijd leveren van nieuwe Antminers. Deze vertraging is een gevolg van het coronavirus dat sinds begin 2020 in de wereld rondwaart.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitmain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...