Roaring Kitty wordt aangeklaagd wegens vermeende manipulatie van GameStop-aandelen

7402 totale weergaven

Keith Gill, bekend als “Roaring Kitty”, wordt aangeklaagd wegens het manipuleren van de aandelenkoers van GameStop via een reeks posts op sociale media.

Roaring Kitty beschuldigd van aandelenmanipulatie

Keith Gill staat in het middelpunt van een class-action rechtszaak waarin zijn betrokkenheid bij een “pump-and-dump” plan in verband met zijn berichten over GameStop wordt beweerd.

De rechtszaak, die op 28 juni werd aangespannen, beweert dat Gill zijn invloedrijke online aanwezigheid heeft gebruikt om de aandelenkoers van GameStop tussen mei en juni op te drijven.

Details van het vermeende plan

De rechtszaak beschuldigt Gill van het discreet kopen van een aanzienlijke hoeveelheid GameStop callopties voorafgaand aan zijn post van 12 mei, die zijn terugkeer op sociale media markeerde na een onderbreking van drie jaar.

Deze post werd alom geïnterpreteerd als hernieuwde interesse in GameStop, wat resulteerde in een koersstijging van meer dan 70% van het aandeel de volgende dag.

Bovendien beweert de aanklager dat Gill’s daaropvolgende Reddit-post op 2 juni, waarin hij zijn enorme belang in GameStop onthulde, ervoor zorgde dat het aandeel met meer dan 70% steeg in de voorbeurshandel.

Gevolgen voor investeerders

Gill onthulde dat hij alle 120.000 callopties had uitgeoefend, waardoor zijn GameStop-belang steeg tot meer dan 9 miljoen aandelen.

In de drie daaropvolgende handelssessies kelderde de aandelenkoers van GameStop echter met 15, wat leidde tot aanzienlijke verliezen voor beleggers.

Eiser Martin Radev, vertegenwoordigd door het advocatenkantoor Pomerantz, beweert dat hij verliezen heeft geleden nadat hij medio mei 25 aandelen GameStop en drie callopties had gekocht.

De aanklager eist schadevergoeding voor deze verliezen en beweert dat Gill zijn volgers en andere marktdeelnemers misleidde door niet bekend te maken dat hij van plan was zijn opties te verkopen.

Scepsis over de rechtszaak

Ondanks de nieuwe aanklachten is voormalig federaal aanklager Eric Rosen sceptisch over de haalbaarheid van de rechtszaak. Hij stelt dat het voor elke voorzichtige belegger onrealistisch is om van Gill te verwachten dat hij zijn opties vasthoudt tot hun exacte vervaldatum.

Bovendien merkt Rosen op dat Gill’s tweets geen beleggingsadvies gaven en dat Gill niet verplicht was om zijn handelsintenties bekend te maken omdat hij geen financieel adviseur is.

Dit vormt volgens Rosen een belangrijke hindernis voor de aanklagers, waardoor het een uitdaging wordt om de rechtszaak te doen slagen.

Samenvatting

De rechtszaak tegen “Roaring Kitty” benadrukt de aanhoudende bezorgdheid over de invloed van sociale media op aandelenkoersen en het potentieel voor marktmanipulatie.

Naarmate de zaak zich verder ontvouwt, zullen de grenzen van de effectenwetgeving worden getest in de context van moderne digitale communicatie en door beïnvloeders gedreven handel.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....