Roemruchte Bitcoin bar Room 77 in Berlijn sluit de deuren

De roemruchte Bitcoin bar Room 77 in Berlijn sluit definitief haar deuren. Het was in 2011 de eerste winkel die Bitcoin als betaalmiddel accepteerde.

Room 77 sluit

Dat maakte eigenaar Jörg Platzer zondag bekend op Reddit. Platzer zegt in een verklaring onder meer:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”ROOM77 sluit de deuren, onze missie zit erop. Het is tijd om terug te gaan naar onze planeet. Dank voor de alle vis en alle genereuze tips.”[/penci_blockquote]

Room 77 ligt in de wijk Kreuzberg in het westen van Berlijn. Het is voor bitcoiners een belangrijke symbolische plek om elkaar te ontmoeten en onderdeel van de korte maar bewogen bitcoin geschiedenis.

In de ogen van Platzer heeft de plek het sentiment rondom Bitcoin ten positieve veranderd. Eerder stond BTC namelijk al gauw synoniem aan criminaliteit en witwassen.

In een interview met het World Crypto Network

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De media kwam erachter dat het om een echte kroeg en restaurant ging. Dat er daadwerkelijk mensen te vinden waren die Bitcoin gebruikten en die daar een zinnig woord over konden vertellen”.[/penci_blockquote]

Hij gaat nu niet in op de werkelijke redenen achter het besluit. Komt het door de recente COVID-19 maatregelen in Berlijn? Zo mogen kroegen geen alcohol schenken tussen 23 uur en 6 uur.

Mogelijk dat verdergaande gentrification in Berlijn en de daarmee gepaard gaande hogere huren ook de kroeg parten speelde.

Feit is dat reizen en evenementen door het Coronavirus bemoeilijkt zijn, ook in de Bitcoin community.

Reacties in de community

In de community wordt het nieuws betreurd, zo meldt Decrypt. Onder meer Jon Matonis van de voormalige Bitcoin Foundation reageert:

Ook Riccardo Spagni, jarenlang lead developer bij Monero, heeft goede herinneringen aan de plek.

Platzer vindt dat Bitcoin aan de volgende fase toe is. Iedereen weet – in zijn ogen – inmiddels wat Bitcoin ís.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is nu duidelijk dat niemand Bitcoin nog kan tegenhouden. Soeverein geld op een wereldwijde schaal maakt het onmogelijk om oorlogen te financieren en het zorgt voor (meer) economische gelijkheid. We denken dat het minder dan 100 jaar duurt voordat Bitcoin naar de intergalactische community komt”.[/penci_blockquote]

Is de maan dan tóch de volgende bestemming voor Bitcoin?

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...