Ruim 15% korting op Bitcoin-aandelen van Grayscale

Institutionele beleggers zijn niet happig om de Bitcoin markt te betreden via het Trust van Grayscale. De 'korting' op de GBTC-aandelen daalt tot het hoogste niveau sinds de 'Elon-energie-FUD-crash' van mei dit jaar.

Bitcoin van Grayscale

Grayscale is een vermogensbeheerder die het makkelijk maakt om in bitcoin te stappen. Zij regelen alles omtrent de custody en private keys van de bitcoin, en geven vervolgens aandelen uit die zijn gedekt door deze bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vervolgens kun je deze aandelen kopen en daarmee ben je indirect blootgesteld aan de prijswisselingen van bitcoin. Het idee is dat het trust ongeveer de prijs van bitcoin volgt, maar dit is uiteraard afhankelijk van de interesse uit de (vrije) markt.

In tijden dat veel mensen GBTC-aandelen willen kopen, is de prijs van het aandeel (omgerekend) duurder dan de spotprijs van bitcoin. Is er géén interesse, en verkoopt men de GBTC? Dan is er een zogenoemde 'premium' op de prijs, ook wel bekend als een premie.

Deze premie staat momenteel op -16,5%. Dat is het hoogste negatieve percentage van GBTC sinds de crash van de spotprijs van bitcoin in mei, toen de koers in totaal zo'n 50% verdampte in tien dagen tijd.

Ruim 15% korting op Bitcoin-aandelen van Grayscale

ETF's en minder interesse

Hoe komt dat? Klaarblijkelijk is er niet veel vraag naar de aandelen van Grayscale.

Ten eerste zijn er wereldwijd steeds meer ETF's beschikbaar, zoals in Dubai, Brazilië en voornamelijk Canada. Een ETF werkt net iets anders van een Trust, het ís in wezen de prijs van Bitcoin. Er is geen premie en de kosten zijn ook lager dan de 2% die Grayscale rekent.

Mogelijk kiezen investeerders momenteel andere manieren voor blootstelling aan bitcoin. Maar vergis je niet: Grayscale heeft momenteel bijna 650.000 BTC in beheer, volgens data van Bybt. Dat is meer dan 3% van álle bitcoin die er ooit in omloop kan komen.

Analist Willy Woo denkt dat het een goed moment om GBTC-aandelen te kopen. Je kunt ze immers kopen voor een flinke korting. Ook wil Grayscale haar Trust wil omtoveren tot een ETF, kan dit wel eens een goede stap zijn. In dat geval zal de negatieve premie namelijk (op de een of andere manier) verdwijnen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFGrayscale