Ruim 1.500 minder bitcoin bij beurzen in één dag

439 totale weergaven

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: on-chain data kunnen de korte termijn koersbewegingen niet voorspellen, hoewel soms die indruk wordt gewekt. Het zijn analyses voor de (middel) lange termijn.

Er zijn diverse factoren (technische analyse, nieuwsberichten, marktsentiment) die van invloed zijn op de markt en het vraag en aanbod naar bitcoin bepalen.

Beleg verstandig, blijf kalm en hou de lange termijn horizon voor ogen.

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De indicator die regelmatig terugkomt is de Spent Output Profit Ratio (SOPR). Deze metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars.

De uitkomst is een waarde boven 1 (winst bij spent/verkoop) of onder 1 (verlies bij verkoop).

De on-chain analist TXMC maakt een verhouding tussen de 30-daagse aSOPR (blauwe lijn) en de 365-daagse aSOPR (gele lijn).

Historisch gezien betekent een bovenliggende gele lijn dat beleggers winst gaan nemen.

En zodra de blauwe lijn de gele lijn naar boven of naar onderen kruist, dan maakt de bitcoin prijs een contraire beweging ten opzichte van de 200 moving average (gemiddelde prijs van de afgelopen 200 dagen).

TXMC ziet momenteel een vergelijkbaar patroon als in het bulljaar 2013 het geval was.

Het patroon zichtbaar in de verticale rechthoeken in de onderstaande grafieken is een bounce (1), dip (2), pullback (3) en break-out (4).

Of dat patroon zich nu gaat herhalen de komende maanden, is niet voorzien. Het is een interessant gedachte-experiment van TXMC.

Kijken we naar de virtuele winstgevendheid van lange termijn investeerders, dan lijken deze weinig impact van de koerscrash te hebben ondervonden, zo concludeert deze analist.

Net zoals bij de dip van mei 2021 staan korte termijn beleggers logischerwijs gemiddeld in de min, terwijl lange termijn beleggers nog wel boven de 1 staan, winstgevend zijn ondanks de crash.

In die zin is het een gezonde shake-out van korte termijn speculanten.

Ruim 1.500 minder bitcoin bij beurzen in één dag
Lange termijn investeerders (bitcoin in bezit > 155 dagen)
Ruim 1.500 minder bitcoin bij beurzen in één dag
Korte termijn investeerders (bitcoin in bezit < 155 dagen

Het waren volgens de analisten van Whalemap dan ook niet de whales (> 1.000 BTC in bezit) die aan het verkopen waren.

Dat is ook wat analist Will Clemente zag op de on-chain grafieken. Formule 1 is een werknaam die hij toepast voor entiteiten met 1.000 BTC of meer.

2. Bitcoin voorraden bij beurzen nemen weer af

Een recentere tweet van 'Daniel Joe' maakt duidelijk dat de voorraden van spot exchanges weer dalende zijn.

conclusie: bullish

De komende weerstand op de korte termijn lijkt bij de $58.000 te liggen, volgens pseudonieme analist.

Tenslotte, een stukje relativering over het belang van on-chain analyse. Niet elk fonds of marktpartij neemt deze vorm van analyse even serieus. Er zijn (terecht) ook andere factoren die de bitcoin prijs bepalen.

Aan het woord zijn onder meer Joshua Frank van marktonderzoeker The Tie en Sam Trabucco, CEO van handelshuis Alameda Research.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...