Russische premier: ‘Bitcoin (BTC) gaan legaliseren als vermogen’

Rusland wil Bitcoin (BTC) gaan legaliseren als bezit. Dat is op te maken uit een toespraak van de Russische premier Mikhail Mishustin tijdens een bijeenkomst van de overheid.

Saillant detail: Bitcoin en andere cryptocurrency’s zijn wél als betaalmiddel verboden per 2021. Ook de Bitcoin handel is niet toegestaan, net zoals in China het geval is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als vermogen

De premier stelt voor om cryptovaluta als asset te erkennen en onder te brengen als ‘bezit’ (property) binnen de nationale belastingwetgeving.

Volgens de meest machtige bestuurder na Vladimir Poetin krijgen bezitters van Bitcoin juist meer rechten over hun bezit. Tegelijkertijd geeft het de overheid meer ruimte en slagkracht om op te treden tegen oplichters.

Concreet wil Mishustin Bitcoin als eigendom in de nationale belastingwet laten opnemen, een stap die als positief kan worden beschouwd. Het biedt houders van BTC meer juridische bescherming op basis van het eigendomsrecht.

Mishustin is sinds januari 2020 de opvolger van Dmitry Medvedev.

Rusland

Rusland staat enigszins schizofreen tegenover Bitcoin. Het is namelijk verboden als betaalmiddel en ook Bitcoin beurzen worden uit het land geweerd. Tegelijkertijd mogen miners nog wel Bitcoin delven en is het niet strafbaar om Bitcoin te bezitten.

Inwoners moeten uiteraard hun vermogen in cryptocurrency’s wel netjes opgeven bij de fiscus, want het nalaten daarvan kan zelfs leiden tot jarenlange gevangenisstraffen.

Ondertussen neemt de interesse ook vanuit grote financiële instellingen toe. Gazprombank, de bankdivisie van energieconcern Gazprom, biedt namelijk via een Zwitserse licentie Bitcoin diensten aan. Denk aan de verkoop, opslag en verzekering van digitale assets zoals Bitcoin is.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Rusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...