Rusland legaliseert en begint met het reguleren van crypto mining en digitale activa

2183 totale weergaven

Rusland heeft een nieuwe wet aangenomen inzake digitale activa, die vereist dat miners zich registreren, zich aan energielimieten houden en mensen met een strafblad verbieden miner te zijn, terwijl crypto advertenties verboden worden. 

De nieuwe crypto wet van Rusland

Rusland heeft een nieuwe wet aangenomen om crypto mining en digitale activa te reguleren. Deze wetgeving vereist dat miners de limieten van energieverbruik registreren en volgen, en legt verschillende beperkingen op aan wie miner kan zijn. Dit meldde Ria Novosti, het nieuwsbedrijf van de Russische staat. Hierbij lieten ze weten dat de wet 10 dagen na de officiële publicatie van kracht zal worden. 

Het wetsvoorstel, dat in november 2022 door Anatoly Akskov werd ingediend, liep flinke vertraging op als gevolg van meningsverschillen. In april 2024 werd deze afgerond en op 24 juli 2024 is de eerste lezing aangenomen. De nieuwe wet specificeert dat alleen in Rusland geregistreerde bedrijven en individuele ondernemers mogen minen. Miners die vanuit huis werken zijn vrijgesteld van registratie, mits ze voldoen aan de overheid vastgestelde energielimieten. 

Geen miners met strafblad

Miners met een strafblad voor economische misdrijven, of degenen die vermeld staan onder federale wet nr. 115-FZ, mogen geen crypto mining bedrijven hebben. De overheid kan ook crypto mining in bepaalde regio’s verbieden om het energieverbruik onder controle te houden. 

Miners moeten hun inkomsten en wallet-adressen doorgeven aan een bevoegde instantie, met een door de overheid vastgestelde frequentie. De FSFM (Federal Service for Financial Markets) zal toezicht houden op de adressen die betrokken zijn bij illegale activiteiten. Miners die zich niet aan de regels houden, lopen het risico om ontkoppeld te worden van het elektriciteitsnet en juridische sancties te ontvangen. 

De oorspronkelijke wet

De oorspronkelijke wet verbood het gebruik en verkoop van geminede cryptocurrency in Rusland, maar deze beperkingen zijn opgeheven. Russische platforms kunnen nu buitenlandse DFA (Digital Financial Assets) verhandelen onder toezicht van de Centrale Bank van Rusland. 

De bank kan specifieke tokens verbieden als deze de financiële stabiliteit bedreigen. Het adverteren van crypto en aanverwante diensten is verboden. Hiermee wil Rusland het publiek beschermen tegen risicovolle investeringen. 

Goedkeuring van de wet

Het Comité van de Staatsdoema voor de Financiële Markt keurde wetsonderwerp nr. 341257-8 in de derde lezing goed. De wet was aanvankelijk gericht op cryptobetalingen in buitenlandse economische activiteiten, maar de herziene wet geeft de Centrale Bank van Rusland de bevoegdheid om binnen het experimentele kader regels vast te stellen voor de handel in digitale activa. 

Voorstel van El Salvador

De Russische Centrale Bank is tegen crypto activa, maar externe druk veroorzaakte een verschuiving in hun standpunt. Zo stelde El Salvador voor om cryptocurrency, mogelijk Bitcoin, te gebruiken om de handelsproblemen met Rusland aan te pakken. Dit voorstel maakt deel uit van de strategie van El Salvador om de economische banden met Rusland te versterken. 

Alexander Ilyukhin, eerste secretaris van de Russische ambassade in Nicaragua en hoofd van het kantoor in El Salvador, deelde het initiatief met de Russische media. Hij merkte op dat El Salvador Bitcoin al vroeg als wettig betaalmiddel heeft aangenomen:

“In het land kan elke toerist met Bitcoin voor diensten betalen. In ons land is Bitcoin echter niet wijdverspreid, dus zoeken we andere manieren om de handel te bevorderen. El Salvador is klaar om de economische samenwerking met Rusland voort te zetten.”

Rusland en El Salvador

El Salvador voert een onafhankelijk buitenlands beleid en vermijdt partij te kiezen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel Oekraïne steun van El Salvador heeft gezocht, verklaarde Ilykhin dat dit niet is gelukt. 

El Salvador overweegt ook om zich aan te sluiten bij het economische blok van de BRICS, waartoe Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. BRICS streeft naar de-dollarisering en gebruikt cryptocurrencies als alternatief voor de Amerikaanse dollar. 

Samenvatting

Samenvattend is de Russische wet op digitale activa een belangrijke stap in de regulatie van de crypto industrie. Met strikte eisen voor miners, het verbod voor mensen met een strafblad en gedetailleerde rapportageverplichtingen streeft de wet ernaar een gecontroleerde omgeving voor digitale activa te creëren. 

De zich ontwikkelende houding ten opzichte van crypto, beïnvloed door externe voorstellen, zoals die van El Salvador, benadrukt het dynamische karakter van het mondiale crypto landschap. Terwijl Rusland veranderingen doorstaat, zal het balanceren van regelgeving en innovatie van cruciaal belang zijn voor de toekomst van digitale activa in het land.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...