Rusland onderzoekt legalisatie crypto voor gekwalificeerde beleggers nu de grensoverschrijdende handel toeneemt

938 totale weergaven

In een belangrijke beleidswijziging zet de Russische centrale bank stappen om de handel in cryptocurrency’s te legaliseren voor een selecte groep gekwalificeerde investeerders, met als doel het potentieel van digitale activa voor grensoverschrijdende betalingen te onderzoeken.

Russische centrale bank overweegt handel in crypto

De centrale bank van Rusland heeft plannen om de handel in cryptocurrency’s te legaliseren voor een beperkte groep gekwalificeerde investeerders. In een interview met de Russische krant Izvestia onthulde Alexey Guznov, de staatssecretaris en plaatsvervangend gouverneur van de Bank of Russia, dat de instelling overweegt om de wet te wijzigen om deze nieuwe categorie investeerders te creëren.

Deze stap markeert een opmerkelijke verschuiving in de Russische houding ten opzichte van cryptocurrencies, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van digitale activa voor grensoverschrijdende transacties.

Grensoverschrijdende betalingen stimuleren crypto legalisatie in Rusland

Het initiatief van de centrale bank wordt gedreven door het potentieel van cryptocurrencies en stablecoins om internationale handel te vergemakkelijken. Guznov benadrukte dat de huidige discussies zich richten op het mogelijk maken voor gekwalificeerde investeerders om digitale valuta te kopen en verkopen. Hij benadrukte echter ook dat het belangrijk is om de risico’s van een dergelijke stap grondig te analyseren voordat er wettelijke veranderingen worden doorgevoerd.

Wettelijk framework voor gekwalificeerde beleggers

Op dit moment heeft Rusland geen wettelijk framework dat deze “bijzonder gekwalificeerde beleggers” definieert. De centrale bank onderzoekt wetswijzigingen om deze categorie in te stellen, zodat geselecteerde individuen zich kunnen bezighouden met cryptohandel.

Deze ontwikkeling komt op de hielen van Ruslands overweging om ten minste twee binnenlandse cryptobeurzen op te richten, waarbij mogelijk gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur van traditionele aandelenbeurzen in Moskou en Sint-Petersburg.

Stablecoins winnen aan populariteit

Naast het legaliseren van cryptohandel, staat de Bank van Rusland open voor het gebruik van stablecoins voor grensoverschrijdende betalingen. Guznov merkte op dat als stablecoins aan bepaalde criteria voldoen – zoals ondersteund worden door een verplichte partij en lijken op gecentraliseerde digitale financiële activa – ze onder de huidige wetgeving al gebruikt zouden kunnen worden voor internationale betalingen.

Deze aanpak kan de weg vrijmaken voor stablecoins die gekoppeld zijn aan valuta’s zoals de Chinese yuan, waardoor ze een grotere rol gaan spelen in de wereldwijde handel.

Potentiële impact van de legalisatie van crypto op de Russische economie

Nu Rusland dichter bij het legaliseren van de handel in crypto’s voor selecte investeerders komt, zou deze stap een aanzienlijke impact kunnen hebben op het financiële landschap van het land. Door digitale valuta in grensoverschrijdende transacties te introduceren, kan Rusland mogelijk de traditionele financiële systemen omzeilen, wat nieuwe wegen biedt voor economische groei.

De voorzichtige aanpak van de centrale bank geeft echter aan dat, hoewel de kansen enorm zijn, de bijbehorende risico’s zorgvuldig worden afgewogen.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....