Russisch parlement wil minen van cryptovaluta reguleren

Rusland wil het minen van cryptocurrency’s gaan reguleren als een bedrijfsactiviteit. Dat staat in een plan van de Doema, het Russische parlement, zo meldt persbureau TASS.

Bitcoin mining in Rusland

Het is een eerste stap om bitcoin mining in de twaalfde economie van de wereld te legitimeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

TASS baseert haar berichtgeving op uitlatingen van Anatoly Aksakov, voorzitter van de Doema-commissie voor financiële markten.

Het voorstel is dat mining bedrijven onder dezelfde wetten gaan vallen als andere bedrijven in andere takken van sport. Dat is nodig om mining activiteiten te kunnen belasten bijvoorbeeld.

Want op het minen van bitcoin en ook de uitgifte van ander type cryptomunten is (omzet) belasting verschuldigd in Rusland.

Aksakov ziet hierin direct een aanleiding om cryptocurrency’s preciezer te definiëren.

‘We moeten nog steeds met elkaar bepalen wat digitale valuta eigenlijk zijn. Het zijn eerder financiële instrumenten dan geld, eerder een investering dan een betaalmiddel’.

Volgens Nikita Soshnikov, een voormalig senior partner bij Deloitte CIS en directeur van Alfacash, leidt dit een ‘zekere mate van officiële erkenning als een legitiem bedrijf’.

Reguleren bitcoin

In januari 2021 heeft Rusland een kader gesteld voor het reguleren van cryptocurrency’s zoals bitcoin als onderdeel van de wet ‘On Digital Financial Assets’.

Een van de bepalingen is dat bitcoin géén betaalmiddel is in Rusland, maar wel als belegging geldt. In de basisregels zijn geen aanvullende regels opgenomen voor het minen van bitcoin of het rapporteren van je bezittingen, maar het nieuwe voorstel van de Doema moet dat oplossen.

In februari heeft de Doema besloten dat elke Rus verplicht is om zijn bitcointransacties te melden als deze de grens van $7.800 overschrijdt.

In augustus is het rechters in Rusland verboden om cryptovaluta te bezitten, omdat het toezichthoudende orgaan op deze beroepsgroep bitcoin en andere munten ziet als ‘buitenlandse valuta’.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...