Russische oppositie: bitcoinverbod is praktisch onmogelijk

De centrale bank van Rusland heeft op 20 januari een rapport gepubliceerd waarin het voorstel staat om de handel in- en het minen van bitcoin te verbieden. In het rapport schrijft de belangrijkste bank van Rusland onder andere het volgende: “de risico’s die bitcoin met zich meebrengt zijn veel groter voor ontwikkelingslanden, waaronder Rusland.”

Het lijkt er echter op dat het voorstel tot een verbod niet universeel geaccepteerd is in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Want in een publicatie van 22 januari schrijft Pavel Durov, de oprichter van Telegram, onder andere dat een verbod op bitcoin verschillende belangrijke sectoren in de high-tech economie zou platleggen.

Blockchain technologie is belangrijk

Toegegeven, Durov schrijft in zijn reactie op het voorstel van de centrale bank niet alleen over bitcoin, hij spreekt over blockchain technologie in het algemeen en de potentie die het heeft binnen de finance- en kunstwereld.

Door de sector volledig stil te leggen krijg je volgens Durov inderdaad voor elkaar dat het niet meer voor slechte doeleinden te gebruiken is, al is dat op zichzelf nog maar de vraag, maar dat je hiermee ook goede Russische projecten mee de kop indrukt.

Durov lijkt dan ook vooral het argument te geven dat de technologie goed kan zijn voor de economie en dat het zonde is om het de nek om te draaien. Met als effect dat alle financiële activiteit zich waarschijnlijk verplaatst naar een meer bitcoinvriendelijk gebied. Precies wat we ook met China zagen gebeuren na het beruchte mining-verbod.

Leonid Volkov: crypto verbieden is onmogelijk

Naast Pavel Durov heeft ook Leonid Volkov, de stafchef van oppositieleider Alexei Navalny, zich uitgesproken tegen een verbod op bitcoin. Volkov verwacht vooral dat een verbod niet effectief zal zijn. Russen vinden wel een manier om alsnog aan bitcoin te komen.

“Technisch gezien is een verbod op cryptocurrency hetzelfde als een verbod op peer-to-peer transacties. Ze kunnen het heel moeilijk maken om fondsen naar beursplatformen te sturen, maar het volledig tegenhouden is onmogelijk,” aldus Volkov.

Volkov geeft aan dat de verslaggeving van Bloomberg over het voorstel van de Russische centrale bank waarschijnlijk klopt, maar dat betekent volgens hem niet dat er iets gaat gebeuren. We gaan het zien hoe zich dit de komende maanden uitspeelt en of we er überhaupt nog iets van zullen horen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....