Scammers in El Salvador: oplichters misbruiken onwetende burgers met $30 aan Bitcoin

Momenteel slaan oplichters in El Salvador hun slag. Ze profiteren van de gratis $30 die de overheid uitdeelde en de lange rijen bij de ATM's, in combinatie met het gebrek aan kennis bij de lokale bevolking.

Disclaimer: redacteur en auteur Arnold is momenteel in El Salvador en heeft van verschillende bronnen over deze oplichting gehoord.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Scammers slaan hun slag

Twee weken geleden is Bitcoin een wettig betaalmiddel geworden in El Salvador. Om de bevolking kennis te laten maken met het nieuwe betaalmiddel (en de nieuwe valuta) deelde president Bukele gratis $30 uit aan iedereen die de overheidsapp Chivo downloadde.

Inmiddels is de wallet al meer dan 1,6 miljoen keer gedownload. Veel locals hebben nu dus ineens gratis geld in hun wallet staan. Sommigen van hen zijn sceptisch over Bitcoin of begrijpen de Chivo-app niet.

Voor oplichters is dit een perfecte situatie. Op legal tender day boden ze bijvoorbeeld al $20 aan cash geld, in ruil voor $30 in de Chivo app. Sommigen hebben geen idee van de waarde van 'digitaal geld' omdat ze altijd contant geld gewend zijn. Daardoor zijn ze blij als ze op een makkelijke manier aan twintig dollar kunnen komen.

Er staan momenteel ook enorme rijen bij de ATM's. Ik sprak met verschillende locals die 2 tot 3 uur in de rij staan om hun $30 in contant geld te krijgen. Hoewel ze het geld ook in 'USD' kunnen aanhouden in de app, voelen veel burgers de noodzaak om het geld toch in fysieke vorm aan te houden.

Effectieve ruildeal

Twee tot drie uur in de rij staan voor $30, klinkt niet echt effectief. Daar maken oplichters nu gebruik van. Op social media gaan berichten rond met de volgende strekking: "stuur een pm als je niet zo lang in de rij wilt staan, en jouw Bitcoin wilt inruilen voor $25 aan cash geld."

Scammers in El Salvador: oplichters misbruiken onwetende burgers met $30 aan Bitcoin

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador