Schandaal rond WazirX: $75 miljoen heimelijk overgeboekt naar buitenlandse exchanges zonder medeweten van klanten

470 totale weergaven
wazir x crypto transactie schandaal |

Een schandaal rondom de Indiase cryptobeurs WazirX. Marktkenners vermoeden dat de cryptobeurs 75 miljoen dollar heeft doorgesluisd naar grote internationale beurzen zoals Bybit en KuCoin, “zonder medeweten van de gebruikers”.

Schandaal bij WazirX?

Deze onthulling kwam slechts enkele maanden nadat een van de toonaangevende Indiase exchanges, WazirX, naar verluidt is gehackt in juli 2024. Gebruikers hebben vragen over de transparantie en beveiliging van de cryptobeurs.

Verstrikt in juridische procedures, heeft WazirX onlangs 240.000 wallet-adressen gedeeld, zoals gedetailleerd in de verklaring die is ingediend bij het Hooggerechtshof van Singapore. Desondanks voelen gebruikers en houders van crypto-activa, vooral in India, zich overvallen door de enorme hoeveelheid gegevens. Veel investeerders in het land zijn nog relatief nieuw in de wereld van crypto en weten nog niet wat deze onthulling betekent voor hun investeringsportefeuille.

Coinswitch grijpt in

Coinswitch, een belangrijke gebruiker en concurrerende handelsbeurs van WazirX, heeft fondsen gestort bij WazirX. Ze maakten bekend dat ze hun eigen geld moesten gebruiken om hun gebruikers terug te betalen nadat WazirX opnames verbood. CoinSwitch heeft een rechtszaak aangespannen om hetzelfde en heeft, in het belang van de bredere cryptogemeenschap, een dashboard gemaakt voor de analyse van de gelekte WazirX-walletgegevens.

Dit dashboard maakte het eenvoudig om vast te stellen dat WazirX zonder toestemming van gebruikers geld had doorgesluisd: $72,13 miljoen naar Bybit en $1,5 miljoen naar KuCoin.

Dergelijke geheime geldtransfers schaden de reputatie van het platform en verergeren de juridische procedures tegen de exchange. Terwijl deze gebeurtenissen het vertrouwen in dit platform verder ondermijnen, hopen de getroffen slachtoffers enkel hun waardevolle crypto terug te krijgen.

WazirX heeft naar eigen zeggen ruim 15 miljoen gebruikers in India.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...