Schrijver Rich Dad Poor Dad waarschuwt voor 1984-scenario

Rich Dad Poor Dad auteur Robert Kiyosaki waarschuwt ervoor dat het boek 1984 van George Orwell weleens heel snel de realiteit kan worden als Amerika de creatie van een central bank digital currency besluit door te zetten. In een nieuwe aflevering van The Rich Dad Channel, zegt Kiyosaki dat een "FedCoin" het mogelijk maakt voor de autoriteiten om iedere stap van Amerikanen in kaart te brengen op financieel gebied.

Verlies van privacy

Het grootste argument tegen een CBDC van de Amerikaanse overheid is volgens Kiyosaki het verlies van privacy. Aan de andere kant kun je ook stellen dat vrijwel niemand tegenwoordig meer anonieme transacties doet, omdat ook alle transacties met een bankpas in digitale systemen staan.

Als de overheid daar iets mee zou willen, dan kunnen ze al lang en breed zien wat jij op financieel vlak allemaal uitspookt. Tenzij je gebruikmaakt van dingen als bitcoin, waarmee dat nog enigszins te verhullen is.

Voor de meeste mensen is het echter de vraag in hoeverre het van belang is om alles volledig anoniem te doen. Wat heeft de gemiddelde Nederlander immers te verbergen voor de overheid en in hoeverre is dat überhaupt interessante informatie voor de machthebbers.

Het enige goede argument tegen een middel waarmee alles gecontroleerd kan worden is de potentie van foute leiders. Er bestaat een kans dat er ergens in de toekomst verkeerde leiders aan de macht komen, wat dit soort tools gevaarlijk maken.

Bedreiging voor bitcoin?

In theorie is een CBDC vooral een bedreiging voor bitcoin als de overheid de poorten naar de digitale munt wil afsluiten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in te programmeren dat het onmogelijk is om een CBDC in te wisselen voor bitcoin, waardoor het heel lastig is om de digitale munt in de toekomst nog te kopen.

Verder is een CBDC allesbehalve een bedreiging voor bitcoin. Overheden zullen er niet snel voor kiezen om de absolute schaarste van bitcoin te repliceren. Als ze dat al doen, dan kunnen ze net zo goed direct bitcoin adopteren.

De enige reden om geen bitcoin te adopteren in dat scenario is als een overheid misschien toch nog met de gedachte speelt om ooit nog geld bij te drukken. Anders is een direct adoptie van bitcoin natuurlijk veel aantrekkelijker dan de ontwikkeling van een eigen munt met een absolute schaarste.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....