Schuldeisers FTX dagen advocatenkantoor voor de rechter wegens betrokkenheid bij fraude

In een nieuwe wending binnen de faillissementszaak van FTX hebben schuldeisers van de crypto-exchange een collectieve rechtszaak aangespannen tegen het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell (S&C), dat toezicht houdt op de zaak. De aanklacht, ingediend op 16 februari, beschuldigt S&C ervan “actief” deel te hebben genomen aan de “meerdere miljarden dollars fraude van de FTX Groep”, en stelt dat het bedrijf financieel profiteerde van de fraude van FTX.

De klacht beschuldigt Sullivan & Cromwell van actieve deelname aan de vermeende frauduleuze activiteiten van de FTX Group. De aanklacht richt zich op de rol van het advocatenkantoor bij het adviseren en begeleiden van de FTX Group, en het wordt betrokken bij de zaak vanwege de beweerde betrokkenheid bij de frauduleuze praktijken die hebben geleid tot schade voor de investeerders.

Schuldeisers beweren dat S&C op de hoogte was van de omissies, onwaarheden, frauduleuze gedragingen en de verduistering van fondsen door FTX US en FTX Trading Ltd. Ondanks deze kennis, zou S&C financieel hebben geprofiteerd van het wangedrag van de FTX Groep en zou het, althans impliciet, hebben ingestemd om dit onrechtmatige gedrag voor eigen gewin te ondersteunen.

De rechtszaak eist schadevergoedingen voor verschillende aanklachten, waaronder civiele samenzwering, medeplichtigheid aan fraude en medeplichtigheid aan schendingen van fiduciaire plichten.

Sullivan & Cromwell, een eeuwenoud advocatenkantoor, houdt toezicht op de faillissementsprocedures van FTX. Voorheen diende het kantoor als externe raadsman voor de exchange bij verschillende overeenkomsten, waaronder FTX’s bod op de activa van Voyager Digital Holdings en de overname van LedgerX, waarvoor het aanzienlijke betalingen ontving. In de huidige faillissementszaak worden de vergoedingen van S&C geschat op honderden miljoenen dollars.

De relatie tussen FTX en het advocatenkantoor werd versterkt door Ryne Miller, een voormalig partner bij S&C die in augustus 2021 als algemeen raadsman bij de FTX Groep kwam. Miller zou ten minste 20 zaken van FTX naar zijn voormalige advocatenkantoor hebben gekanaliseerd.

Daniel Friedberg, voormalig hoofd regelgeving bij FTX, verklaarde in een andere rechtbankaangifte dat Miller hem had geïnformeerd over het belang van het persoonlijk doorverwijzen van veel zaken naar S&C, omdat hij na zijn periode bij de schuldenaren daar als partner wilde terugkeren.

Ook wordt opgemerkt dat de voormalige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, vaak werkte in de kantoren van S&C in New York, zo nauw was de relatie tussen de bedrijven. In reactie op eerdere beschuldigingen ontkende een woordvoerder van het advocatenkantoor elke vorm van wangedrag, door te stellen dat S&C “nooit heeft gediend als primaire externe raadsman voor enige FTX entiteit” en een “beperkte en grotendeels transactionele relatie met FTX en bepaalde affiliates had voor het faillissement”.

De potentiële belangenconflicten van S&C met de faillissementszaak zijn eerder onder de loep genomen. In januari 2023 schreef een groep van Amerikaanse senatoren aan de rechter met het verzoek om een onafhankelijke onderzoeker, waarbij werd geclaimd dat het advocatenkantoor “niet in staat is om de informatie te onthullen die nodig is om vertrouwen in enig onderzoek of bevindingen te waarborgen”.

Lees meer over:
FTXmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...