SEC beleeft met $4,7 miljard recordjaar aan crypto handhaving

472 totale weergaven
SEC-voorzitter onder vuur: Wat betekent dit voor Ethereum?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beleeft een recordjaar op het gebied van crypto-handhaving. Dat komt vooral door een schikking van $4,47 miljard met Terraform Labs en hun voormalige CEO, Do Kwon.

SEC beleeft recordjaar aan crypto handhaving

De SEC heeft in 2024 bijna $4,7 miljard aan handhavingsacties opgelegd aan cryptobedrijven en hun CEO’s. Dat is een stijging van ruim 3.000% ten opzichte van 2023.

Het recordjaar van de SEC komt grotendeels voor rekening van Terraform Labs. Met dit gevallen cryptobedrijf en hun CEO Do Kwon is er geschikt voor $4,47 miljard in juni. Dat is de “grootste handhavingsactie van de SEC tot nu toe”, volgens een rapport van Social Capital Markets.

De elf handhavingsacties van de toezichthouder in 2024 leverden een stijging van 3.018% op ten opzichte van de boetes van $150,3 miljoen in 2023. Ondanks dat er 19 minder acties tegen cryptobedrijven zijn ondernomen. Het gaat om een heel scala aan boetes: verbeurdverklaring, terugbetaling van winsten, civiele boetes en schikkingen. Ook is er rente meegerekend vanaf het moment dat de SEC de handhavingsactie startte.

De stijging van de boetes dit jaar suggereert dat de SEC een strategische verschuiving heeft gemaakt naar het aanpakken van invloedrijkere zaken. “Deze trend wijst op een strategische verschuiving van de SEC naar minder, maar grotere boetes. Met de focus op handhavingsacties met een grote impact die precedenten scheppen voor de hele sector,” aldus het rapport.

Telegram

In 2019 trof de SEC het sociale netwerk Telegram met een actie van $1,24 miljard, bestaande uit $18,5 miljoen aan civiele boetes en $1,2 miljard aan terugbetaling van winsten aan investeerders. Social Capital Markets verklaarde dat de zaak aanzienlijk heeft bijgedragen aan de stijging van de gemiddelde boete met bijna 2.000% op jaarbasis, tot meer dan $70 miljoen in 2019.

De daaropvolgende vier jaar schommelde de gemiddelde boete tussen de $5 miljoen en $35,2 miljoen, totdat de zaak van Terraform Labs de gemiddelde boete in 2024 boven de $420 miljoen bracht. GTV Media Group, Ripple Labs en fraudeurs John en Tina Barksdale behoren tot de partijen die door de SEC zijn beboet met een handhavingsbedrag van meer dan $100 miljoen. Desondanks was 46% van de boetes die sinds 2020 zijn opgelegd, lager dan $1 miljoen, terwijl 30% viel in de categorie van $1 miljoen tot $10 miljoen.

Afschrikbeleid

Zodra de SEC agressieve handhavingsmaatregelen neemt tegen cryptobedrijven, is het onzeker over welke projecten of bedrijven het volgende doelwit kunnen zijn. Dit kan beleggers afschrikken om te investeren in projecten die mogelijk niet voldoen aan de regelgeving. Ook kunnen boetes en straffen tegen belangrijke cryptobedrijven zorgen voor meer onzekerheid in de markt, waarna beleggers hun crypto van de hand doen. De implosie van cryptobedrijf FTX is daarvan het schoolvoorbeeld. Toen duikelde de bitcoin prijs hard naar beneden om later weer te herstellen.

Lees meer over:
AmerikacryptohandhavingSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...