BREEK! SEC deelt $24 miljoen boete uit aan Block.one vanwege ‘aandeel’ EOS

Block.One, het blockchainbedrijf achter cryptomunt EOS, heeft een boete van $24 miljoen gekregen van de Securities & Exchange Commission. Volgens de SEC is de EOS cryptomunt een ‘security’ en voldeed daarom de tokenverkoop niet aan de Amerikaanse effectenwet.

Dat maakt de beurswaakhond in een persbericht bekend. Block.one gaat niet in beroep en betaalt de boete.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs van EOS schoot juist omhoog de afgelopen 24 uur met 10%, net zoals de rest van de cryptomarkt.

Block.one geeft op haar website een verklaring over de schikking.

ICO verkoop EOS

De verkoop van de EOS coin geldt als de meest succesvolle Initial Coin Offering uit de jonge geschiedenis van de cryptomarkt.

EOS wist ruim één jaar lang de gemoederen bezig te houden tussen juni 2017 en juni 2018 en wist maar liefst $4,1 miljard aan kapitaal op te halen via de verkoop van 900 miljoen (!) coins.

Het project wist optimaal te profiteren van de euforie die destijds in de markt heerste.

Eind 2017 was de totale marktkapitalisatie op haar hoogtepunt en stond bitcoin boven de 20.000 dollar per stuk.

EOS heeft met haar ICO de nodige Chinese family offices weten aan te trekken, maar uit onderzoek van de SEC blijkt dat ook Amerikaanse investeerders deelnamen aan de verkoop.

Het is onbekend hoe groot het aandeel aan Amerikaanse investeerders is, maar in ieder geval reden voor de SEC om in te grijpen. De waakhond heeft onder meer als verantwoordelijkheid om de particuliere beleggersmarkt te beschermen, de rol die de AFM in Nederland heeft.

Aanklacht SEC

De aanklacht van de SEC is kraakhelder: Block.One voldeed met haar Initial Coin Offering niet aan de voorwaarden van de federale Security Law. Ook is er geen moeite gedaan om bij de SEC een uitzonderingspositie op de regels aan te vragen.

Stephanie Avakian, co-director bij de opsporingstak van SEC licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Een aantal Amerikaanse investeerders hebben deelgenomen aan de ICO. Bedrijven die aandelen aanbieden of verkopen aan Amerikaanse beleggers moeten voldoen aan de effectenwetten in dit jaar, ongeacht in welke industrie ze actief zijn of hoe de beleggingsproducten aangeboden worden.[/penci_blockquote]

Haar collega Steven Peikin van de SEC voegt daaraan toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘De SEC blijft actief in het opsporen van projecten die hun beleggers niet voldoende hebben geïnformeerd’.[/penci_blockquote]

Kritiek

De boete van $24 miljoen is door sommigen met kritiek ontvangen. Larry Cermak, onderzoeker bij The Block Crypto trekt een vergelijking met Blockstack.

Dit blockchainproject gaf een gereguleerde utility token uit met goedkeuring van de SEC en haalde $23 miljoen in totaal op. De juridische kosten om hieraan te voldoen: $2 miljoen. Volgens Cermak is de boete dus een schijntje gezien de $4,1 miljard die Block.one met EOS wist op te halen.

Nic Carter omschrijft het als een ‘rare’ dag. Eerst waarschuwen een aantal exchanges zoals Coinbase dat bepaalde tokens als ‘effect’ aangemerkt kunnen worden.

Tegelijkertijd is de boete in zijn ogen te verwaarlozen.

Ook Gabor Gurbacs van ETF – en fondsmanager Van Eck is kritisch over de rol van de SEC.

Hij doet nog een duit in het zakje: als de wetgever het niet doet, moet de markt maar schoon schip maken, aldus Gurbacs.

Veritaseum en Kik

Kortom, de SEC blijft haar tanden zetten in de ICO’s die vanaf 2016 een aanbod hebben gedaan aan Amerikaanse investeerders. Lopende zaken van de waakhond zijn onder meer Veritaseum en Kik Messenger.

Lees meer over:
EOSSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...