SEC eist miljardenboete van Do Kwon en Terraform Labs

Amerika VS SEC

De Amerikaanse overheid wil dat cryptobedrijf Terraform Labs en medeoprichter Do Kwon een boete van $5,3 miljard betalen wegens fraude. Dat meldt The Block op basis van rechtbankdocumenten. Ze acht het bewezen dat beide partijen aansprakelijk zijn een miljardenfraude.

SEC eist $5,3 miljard

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wil dat Kwon en Terraform ongeveer $4,7 miljard betalen in onrechtmatige winsten voor hun rol in de ineenstorting van Terra-Luna in 2022. Dat blijkt uit een gerechtelijk document van 19 april. De SEC vraagt de rechtbank ook om Terraform en Kwon te bevelen respectievelijk $420 miljoen en $100 miljoen te betalen in civiele boetes.

“Het Hof moet een ondubbelzinnige boodschap sturen dat dit soort flagrante wangedrag. En de verkeerde pogingen van de Verdedigers om hun gedrag te verontschuldigen door het formuleren van nieuwe regels en gedragsnormen voor cryptomarkten in strijd met de federale effectenwetten […] is niet te tolereren,” zegt de SEC in een indiening.

Kwon en zijn bedrijf zijn aansprakelijk bevonden voor het misleiden van klanten over de veiligheid van investeren in hun algoritmische stablecoin Terra USD (UST) en de onderliggende bruikbaarheid van de blockchain. Dat blijkt uit de uitspraak van een jury van een civiele rechtbank in New York. Cryptobeleggers kochten meer dan $2 miljard aan UST van beurzen en andere handelsplatformen, zo blijkt uit gerechtelijke documenten.

De SEC noemt de voorgestelde boetes “conservatief” maar “redelijk”, vooral gezien de enorme rijkdom die Kwon vergaarde vanuit Terraform’s gevallen stablecoin. Het bedrijf en zijn oprichter vinden de boetes veel te hoog. Volgens Terraform Labs is een maximale boete van $3,5 miljoen passender en Kwon kan ‘slechts’ $800.000 betalen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...