SEC gestart met beoordelen van Bitcoin ETF Skybridge en Fidelity

Uit documentatie bij de Securities & Exchange Commission (SEC) blijkt dat de toezichthouder is gestart met het beoordelen van twee bitcoin exchange traded funds (ETF).

Bitcoin exchange traded fund (ETF)

Met een exchange traded fund (ETF) heb je exposure aan bitcoin zonder dat je het hoeft te bezitten. De aanbieder van de ETF regelt feitelijk alles voor de belegger: de opslag en de regels omtrent het vasthouden van BTC is voor rekening van de aanbieder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om de aanvraag van SkyBridge Capital, het investeringsfonds van Anthony Scaramucci en de aanvraag van het Wise Origin Bitcoin Trust van Fidelity, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.

SkyBridge wil haar ETF aanbieden op de New York Stock Exchange en Fidelity wil haar ETF op de BZX exchange van CBOE laten verhandelen.

Naast deze twee aanvragen is de SEC ook gedoken in vier andere aanvragen, van respectievelijk Van Eck, Kryptoin, WisdomTree en Valkyrie. Daarnaast zijn er nog circa 10 aanvragen waar de SEC ook nog een mening over moet vorm van o.a. Galaxy Digital en NYDIG.

Binnen 45 dagen, circa anderhalve maand, neemt de beurswaakhond een besluit over de zes aanvragen die het momenteel beoordeelt. Formeel mag de toezichthouder deze termijn verlengen tot een maximum van 240 dagen na het indienen van de aanvraag.

Amerika is tot nu toe zeer terughoudend geweest om dit beleggingsproduct goed te keuren. Op de Amerikaanse markt zijn er honderden ETF's te koop, met als onderliggende asset (een mandje van) aandelen, olie of goud. De SEC vindt de prijsvorming van bitcoin nog te risicovol voor de gemiddelde particuliere belegger.

Bovendien is er moeite met het ongereguleerde segment in de markt, waarbij tot 100x hefboom wordt gebruikt en er ook sprake is van nepvolume.

Canada

Bij buurland Canada zijn ze echter al een stuk verder en zijn er diverse ETF's al enkele maanden live. Purpose is de eerste aanbieder in het land en draait momenteel ook het meest volume. De afgelopen week heeft het fonds 898 BTC toegevoegd, een teken van groei na de dippende prijs van de afgelopen weken.

Een van de voordelen van een ETF ten opzichte van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is dat er géén lock-up periode is. Dus zodra de prijs daalt van bitcoin, dan kan een belegger dat direct op handelen.

In Canada hebben ETF's nu bijna 3 miljard dollar aan kapitaal aangetrokken van voornamelijk institutionele beleggers en andere handelaren. Maar de traditionele ETF-markt in Canada is tot 27 keer kleiner dan de Amerikaanse ETF-markt.

Een goedkeuring door de SEC kan daarom leiden tot meer vraag naar deze producten en daarmee ook de onderliggende fysieke bitcoin. Want elke aanbieder zal deze fysieke bitcoin moeten inkopen. Ze doen dat grotendeels buiten de spotmarkt, waardoor je niet direct een prijsstijging ziet van de spotprijs.

Maar het gevolg is dat bijvoorbeeld beurzen en daarmee ook brokers over minder bitcoin kunnen beschikken. Ook omdat de voorraad aan nieuwe BTC in het voorjaar van 2024 gehalveerd wordt. De dagelijkse nieuwe stroom wordt dan 450 bitcoin in plaats van de huidige 900 bitcoin.

Analisten verwachten dan ook een 'supply shock' in de markt, zodra de SEC de lopende ETF-aanvragen gaan goedkeuren. Bovendien vragen de derivaten - en leenmarkten ook steeds fysieke bitcoin, die als onderliggende asset dient voor deze speculatieve producten.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
ETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...