‘SEC keurt Bitcoin ETF’s in 2021 goed’

Wordt 2021 het jaar dat een bitcoin exchange traded fund
(ETF) het levenslicht gaat zien? Als het aan analist Eric Balchunas van Bloomberg Intelligence ETF ligt wél, zo laat hij weten in een gesprek met journalist Joe Weisenthal.

Bitcoin ETF

Met een exchange traded fund (ETF) heb je exposure aan bitcoin zonder dat je het hoeft te bezitten. De aanbieder van de ETF regelt feitelijk alles voor de belegger: de opslag en de regels omtrent het vasthouden van BTC is voor rekening van de aanbieder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zij slaan de onderliggende fysieke bitcoin ook op, dus die komt niet meer op de markt in principe. Daarom kan bij een succes van de ETF’s in Amerika het leiden tot een nieuwe supply shock.

In Europa bestaan er al Bitcoin exchange traded products, waarvan een ETF een voorbeeld is. Nederlanders kunnen bijvoorbeeld bij Degiro of BUX een bitcoin ETP kopen.

Het is voor particuliere beleggers een stuk laagdrempeliger dan bijvoorbeeld het Grayscale Bitcoin Trust van Grayscale. Ook liggen de managementkosten doorgaans lager voor de koper en kan deze zijn ETF op elk moment verkopen net zoals een aandeel.

Momenteel is de stand van zaken: de Amerikaanse Securities & Exchange Commission moet
beoordelen of een bitcoin ETF niet teveel risico’s met zich meebrengt. Als beurswaakhond moeten zij immers de consument beschermen.

Momenteel liggen er negen aanvragen ter beoordeling. Eerder oordeelde de SEC: te
risicovol voor de ‘gewone’ belegger. De eerste aanvraag, van de gebroeders Winklevoss,
dateert van 2013.

Deze staan nog open:

  1. VanEck
  2. Valckyrie
  3. NYDIG
  4. WisdomTree
  5. SkyBridge
  6. WiseOrigin
  7. Fidelity
  8. Kryptoin
  9. Galaxy Digital

Bloomberg analist ziet kansen

Als het aan ETF-specialist Eric Balchunas ligt, komt een Bitcoin ETF op de Amerikaanse markt steeds dichterbij.

‘We zijn optimistischer dan ooit dat een ETF doorgang vindt’.

Waar is zijn optimisme op gestoeld? Hij noemt in het gesprek met Weisenthal een aantal redenen:

  1. Adoptie onder institutionele beleggers. Niet alleen miljardairs en hedgefondsen, maar ook verzekeraars
  2. Producten zoals Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)zijn nog niet ideaal voor de consument, een ETF is dat meer
  3. Steeds meer ETF’s in Canada krijgen tractie in de markt, loopt Amerika nu achter op zijn broertje?
  4. Benoeming van Gary Gensler als nieuwe SEC-voorzitter. Volgens Balchunas snapt Gensler deze industrie als geen ander. Hij gaf onder meer de les ‘Blockchain Technologies & Cryptocurrencies’ aan Massachusetts Institute of Technology

De analist zet ook een paar cijfers op een rij om aan te tonen dat ETF’s in Canada flink populair zijn.

  • Deze producten hebben in Canada al ruim 2,3 miljard dollar aan kapitaal aangetrokken
  • De ETF-markt in Canada is 1/27 van de ETF-markt in Amerika. Omgerekend zouden de ETF’s in Amerika ruim 60 miljard dollar aantrekken. 60 miljard dollar staat aan bijna 1.100 BTC dat dan in deze producten wordt opgeslagen.
  • Met andere woorden: bij een goedkeuring gaan de bovenstaande aanbieders ook fysieke bitcoin op de markt kopen (of ze hebben dit al grotendeels gedaan).

Balchunas ziet dat Gensler ook zo zijn kanttekeningen heeft geplaatst bij de bitcoin industrie. De vraag is of hij daarmee op bitcoin doelt of op kleinere munten die minder liquide en daarmee gemakkelijker te manipuleren zijn.

Spekkoper

‘Ik weet ook: degene die als eerste goedkeuring krijgt, die is spekkoper. In Canada kreeg de aanbieder van de eerste goedgekeurde ETF direct al het volume van de markt.’

Daarom verwacht de aanbieder dat de SEC er meerdere in één keer gaat goedkeuren.

‘We denken dat ze twee tot drie toelaten. Denk aan een combinatie van Van Eck en WisdomTree of Fidelity met een nieuwkomer. Daarna volgt de rest snel vermoed ik’.

Zodra het succes wordt net zoals in Canada dan komen ook zogenaamde mutual fondsen in actie om hun fonds ‘om te bouwen’ in een ETF. Want een ETF is vrijwel voor elke belegger bereikbaar via alle gangbare brokers.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
ETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...