Security tokens (STO’s) sterk in opkomst, Nederlandse computerfabrikant pioniert met uitgifte

520 totale weergaven

Het aantal security tokens is op één hand te tellen, maar de Security Token Offering (STO) wordt steeds meer een “buzz”-woord in cryptoland. Ook in Nederland ontstaat een nieuwe trend van deze STO’s: Ockel is het eerste Nederlandse hardwarebedrijf dat een eigen STO lanceert.

Pionieren met een digitaal aandeel

Ockel Computers is een scale-up uit Den Haag, opgericht in 2015, met een omzet van circa 1 miljoen euro. Ze brengen onder meer een krachtige mini-pc Sirius A op de markt, feitelijk een zakcomputer die een volledig Windows 10 besturingssysteem draait. Het bedrijf is technologiepartner van onder meer Microsoft en Intel en heeft naar eigen zeggen 70.000 fans over de hele wereld. Om de groei te kunnen financieren, is Ockel gestart met de uitgifte van een eigen digitaal aandeel, de Ockel Security Token (OKL).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ceo en oprichter Tim Haaksma zegt in een interview met Bitcoin Magazine NL: “Er is in Nederland nog geen bestaand ecosysteem van STO’s. Naast onze samenwerkingspartner ByeleX een technologiebedrijf uit Noord-Brabant, redactie) is er geen enkel ander Nederlands bedrijf dat een security token op de markt brengt. Dat is spannend, maar als nieuwe financieringsvorm geloven we hier heilig in.”

Ga voor meer informatie over de Ockel Security Token Offering naar de website www.ockel.investments.

Veiliger en goedkoper alternatief

Ockel kiest er doelbewust voor om niet in zee te gaan met externe financiers voor vers groeikapitaal. De weg van crowdfunden van producten wordt nu niet gekozen. Chiel Ruiter, een voormalig bankier bij onder meer Goldman Sachs en UBS, is aangetrokken als financieel adviseur. Hij zegt: “Het is een aandeel, niets meer en niets minder, maar dan digitaal. Door de blockchaintechnologie is het inherent veilig en een token is zeer goedkoop om transacties mee te doen. Dat maakt het een heel aantrekkelijk alternatief voor een normaal aandeel. De token wordt op een digitale beurs genoteerd, die in rap tempo worden opgezet. Het is een stuk minder speculatief dan een utility token. Het grootste risico voor een aandeelhouder is dat een bedrijf ophoudt te bestaan.”

Details Ockel Security Token (OKL)

Ockel wil met de uitgifte van 20 miljoen tokens in totaal 2,5 miljoen euro ophalen waarbij de token een waarde heeft van 12,5 eurocent. Investeren kan al vanaf 25 euro. Beleggers krijgen een aandeel zonder stemrecht, en kunnen elk jaar dividend genieten net zoals met een ‘normaal’ aandeel. Omdat er niet meer dan 5 miljoen euro wordt opgehaald, is Ockel vrijgesteld van een vergunningsplicht bij de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Volgens Ockel is deze financieringsvorm vergelijkbaar met crowdfunding. Investeerders kunnen alle details teruglezen in het business memorandum op de investeringspagina.
Formeel gezien kan de AFM achteraf ingrijpen mocht er iets niet in de haak zijn met de uitgifte. Inmiddels heeft Ockel ruim een half miljoen euro aan aandelen verkocht en is er nog een extra 275.000 euro aan aandelen gereserveerd.

Uitdagingen

Pionieren is ook wennen voor de belegger. Allereerst omdat de tokens in een ethereum wallet worden opgeslagen (een wallet moet de belegger zelf aanmaken). Ook zijn de tokens twaalf maanden ‘gelockt’, voordat ze op een digitale beurs verhandeld kunnen worden. En in tegenstelling tot zogenaamde ERC20-tokens kunnen STO’s in het algemeen nog niet verhandeld worden. Er zijn wel enkele opstartende initiatieven zoals Polymath, Swarm en Securitize, maar de lancering van hun diensten is in 2019 te verwachten. Maar dát de STO-markt een enorm potentieel heeft, is duidelijk. Namelijk van elke fysieke asset is wel een STO-token te maken. Een stukje vastgoed van Madurodam, een stukje goud dat in Schiphol ligt opgeslagen of een stukje schilderij van Banksy. Theoretisch is het allemaal mogelijk, nu de praktijk nog.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de Ockel Security Token Offering naar de website www.ockel.investments.

Video-interviews

Bitcoin Magazine NL sprak met Tim Haaksma en financieel adviseur Chiel Ruiter.

Tim Haaksma, ceo Ockel

Chiel Ruiter, financieel adviseur Ockel

Disclaimer: bovenstaand artikel is onderdeel van een content partnership tussen Bitcoin Magazine NL en Ockel Computers.

Inschrijven nieuwsbriefLees meer over:
security tokenSTO

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...