Slechts 27% van burgers El Salvador gelooft in Bitcoin-experiment

Slechts 27% van burgers El Salvador gelooft in Bitcoin-experiment

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel beschouwde. Toch is lang niet iedereen vol vertrouwen, zo blijkt uit een steekproef onder de inwoners van het Centraal-Amerikaanse land.

Onderzoek onder El Salvadoranen

We zijn inmiddels zo'n vier maanden verder en veel El Salvadoranen hebben twijfels. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Instituut voor Publieke Opinie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Universidad Centroamericana José Simeón Cañas (UCA) uit El Salvador heeft een rapport gepubliceerd waarin ze in kaart brengen wat de burgers van bitcoin vinden.

De onderzoekers hebben tussen 7 december en 17 december in totaal 1.298 burgers ondervraagd. Ze schatten in dat het 95% betrouwbaar is om dit onderzoek te zien als representatie voor het hele land.

In totaal heeft 14,1% het volledige vertrouwen in Bitcoin, terwijl 13,2% enigszins vertrouwen heeft in hun nieuwe parallelle betaalsysteem.

Maar liefst 34,8% van de ondervraagden heeft géén vertrouwen en de rest zweeft ergens in het midden van het spectrum. Volgens de enquête weet ook 22% van de bevolking van het land niet eens wat Bitcoin is, en ook niet hoe ze het moeten gebruiken.

Slechts 27% van burgers El Salvador gelooft in Bitcoin-experiment

'Goed voor rijken en overheden'

Het gros van de ondervraagden denkt dat bitcoin alleen goed is voor de vermogenden, de overheid, buitenlandse investeerders en ondernemers. Ze denken dat het hen rijker zal maken over de rug van de burgers.

Iets specifieker hierop ingaand gelooft 25,6% dat het de rijken ten goede zal komen. 20,5% denkt dat het goed is voor de overheid, terwijl slechts 10,9% van mening is dat de adoptie ook voor de burgers gunstig zal uitpakken

Bovendien zegt ongeveer 60% van de respondenten dat het nog geen positieve invloed heeft gehad op de economische status van het land. Ongeveer 20% van de ondervraagden gelooft dat de economie is verbeterd, terwijl 57,2% vindt dat dit gelijk is gebleven.

Ook is 6 op de 10 inwoners tegen het feit dat de overheid meer dan $70 miljoen aan publiek geld in bitcoin heeft gestopt.

Slechts 27% van burgers El Salvador gelooft in Bitcoin-experiment

Redacteur Arnold is zelf in El Salvador geweest om de adoptie in september 2021 met eigen ogen te zien. De prostesten tegen Bitcoin kun je terugzien in de documentaire. Het was vooral een politiek geladen protest: men wist weinig van bitcoin af.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin El Salvador

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties