Software voor decentraal bitcoin mining gelanceerd

Er is weer een grote stap gezet naar een decentraler protocol voor bitcoin mining pools.

Bitcoin mining via pool

Een groep bitcoin bedrijven, waaronder Spiral en Braiins, zetten hun schouders achter de adoptie van Stratum V2. Het is een protocol waarmee miners kunnen communiceren met de mining pool waar ze op zijn aangesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dinsdag is de open-sourceversie van dat protocol gelanceerd. Iedereen die wil, kan deze Stratum V2 reference implementation (SRI) testen.

Het betreft een update van Stratum V1, wat al zo'n tien jaar in gebruik is. De nieuwere update maakt de communicatie in het netwerk van miners en pools efficiënter en meer decentraal.

Jan Čapek, mede-oprichter van Braiins, vertelt:

"Miners kennen de voordelen van upgraden naar Stratum V2 heel goed, maar het is een grote taak om de hele industrie over enkele van de resterende hindernissen qua ontwikkeling en adoptie heen te duwen."

Lobby

Zogezegd gaan Braiins en Spiral hier hun best voor doen. Met de toename van de totale hashrate is het steeds logischer om je als individuele miner aan te sluiten bij een mining pool.

Hiermee leg je gezamenlijk met andere miners rekenkracht in, waarna je de winst evenredig verdeelt. Dit zorgt ook voor een probleem: mining pools kunnen censureren. Met Stratum V2 wordt dit probleem gemitigeerd.

"De slechte documentatie van Stratum V1 heeft geresulteerd in verschillende interpretaties en implementaties, wat heeft geleid tot fouten en complexiteit."

Steven Lee van Spiral, voorheen bekend als Square Crypto, is ook blij met deze stap:

"Het werken aan de industriebrede acceptatie van het verbeterde Stratum-protocol is een van de belangrijkste ontwikkelingen bij het verbeteren van de decentralisatie- en censuurresistentie van de architectuur van bitcoin"

Begin november komt er naar verluidt een "robuuste versie van dezelfde SRI" met extra features.

Het nieuws komt op het moment dat de rekenkracht een nieuw record bereikt. In een epoch steeg de hashrate maar liefst met 13,55%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining