Square wil met $10 miljoen groene energie voor Bitcoin mining stimuleren

Square wil het gebruik van schone energie voor het minen van Bitcoin (BTC) stimuleren. Daarvoor heeft de betaalverwerker het Bitcoin Clean Energy Investment Initiative gelanceerd.

Bitcoin mining

Het Amerikaanse bedrijf, genoteerd aan de Nasdaq onder de ticker SQ, stopt 10 miljoen dollar in het fonds om hernieuwbare energie te stimuleren. CEO Jack Dorsey zegt in het persbericht:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We geloven dat het minen van cryptocurrency’s volledig op schone energie kan, om de uitstoot van CO2 te beperken.'[/penci_blockquote]

De Twitter-baas voegt eraan toe dat het Bitcoin netwerk al steeds meer schonere energie gebruikt dan bijvoorbeeld kolen.Maar hij hoopt de transitie met deze financiële injectie te versnellen.

Op het sociale medium maakte Square Crypto, het team van Bitcoin specialisten bij Square, al een geintje.

“Meer inclusief financieel stelsel”

Square zelf wil in 2030 de uitstoot van CO2 tot nul gereduceerd hebben. Bitcoin speelt een steeds belangrijkere rol voor de onderneming. Want via haar Cash App verkopen ze driftig BTC aan hun klanten.

Bovendien kocht het bedrijf zelf 50 miljoen dollar in Bitcoin, waarvoor het ook een white paper publiceerde. Die 4.709 Bitcoin is inmiddels 86 miljoen dollar waard.

Zelf Bitcoin op je balans aan te houden is in de ogen van het bedrijf onderdeel van een “inclusiever” financieel stelsel. Een systeem dat bepaalde groepen niet uitsluit om betalingen te doen of een hypotheek of verzekering te kunnen krijgen.

Het stimuleren van energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en waterkracht, zien ze ook als onderdeel van die inclusieve toekomst. Opbrengsten van de investeringen in de groene energie vloeien weer terug in het fonds.

Proof of work

Het is geen geheim dat het Bitcoin netwerk energie vreet. Dat heeft alles te maken met het Proof of Work mechanisme, een van de pijlers van Bitcoin technologie.

Computers moeten namelijk bewijs leveren van hun werk. Dat doen ze door hun rekenkracht te bundelen om daarmee ook het netwerk te beveiligen. Het zijn de miners die deze rekenkracht leveren via mining apparatuur. Daarbij is het de kunst om zo goedkoop mogelijke stroom te gebruiken om de kosten van mining te beperken.

Er zijn diverse instituten die het energieverbruik schatten en de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) van de gelijknamige universiteit is er een van.

Volgens de huidige schattingen is het totale vermogen van het netwerk 9,93 gigawattpiek. Dat is goed voor een consumptie van 90,72 terawattuur aan elektriciteit.

Square wil met $10 miljoen groene energie voor Bitcoin mining stimuleren

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSquare

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...