China zet volgende stap met cryptomunt, staatsbank test mobiele app

China zet de volgende stap in het uitrollen van een eigen cryptomunt. De Agricultural Bank of China (ABC), één van de vier grootste banken van het land, doet een test met een mobiele app.

Het land wil een digitale variant van de yuan uit gaan brengen, ook wel bekend als een Central Bank Digital Currency, gedekt door de centrale bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

China en digitale yuan

Afbeeldingen van de interface van de mobiele app circuleren op sociale media zoals WeChat, die onder meer door Coindesk en The Block zijn geverifieerd.

De ABC bank heeft al front-end interface ontwikkeld zodra gebruikers de digitale cryptomunt al kunnen testen. Intern heeft de digitale munt de afkorting DE/CP.

Het plan voor een cryptomunt vanuit de overheid dateert al van vorig jaar, maar door de uitbraak van het Coronavirus liep het project vertraging op. De vier grootste staatsbanken zijn bij de ontwikkeling betrokken, net zoals techfirma’s zoals Tencent (WeChat) en Baidu, de ‘Google’ van China.

Het staat lijnrecht tegenover decentrale concepten zoals bitcoin, waar géén centrale partij heeft over het systeem en transacties. Een digitale yuan is dan ook op te vatten als een volgende stap van het fiat stelsel. Het verder digitaliseren van de bestaande valuta.

Test app

De testapp is nu ook beschikbaar voor iOS en Android via de site van ABC. Het geeft in ieder geval een inkijkje in de mogelijkheden van de DE/CP wallet. Denk aan het mobiel afrekenen via een QR code of via een draadloze verbinding met een andere smartphone.

Op dit moment kunnen alleen gebruikers die door een toelatingsprocedure zijn gegaan (whitelisting), zich registeren om te testen. Dat is vooralsnog een steekproef van inwoners van deze vier grote Chinese steden: Xiong’An, Suzhou, Chengdu en Shenzhen.

China zet volgende stap met cryptomunt, staatsbank test mobiele app

Bitcoin in China

Wat is ook alweer de status van bitcoin in China? Qua governance staat bitcoin namelijk lijnrecht tegenover een gecentraliseerde staatsmunt zoals de (digitale) yuan.

Het is niet verboden om bitcoin te bezitten in het land, maar de handel in cryptovaluta is wel verboden. Zo zijn er formeel géén exchanges actief in het land. Beleggers maken gebruik van andere mogelijkheden zoals brokers die zaken doen met offshore exchanges.

Lees meer over:
Chinastablecoin

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...