Stablecoins versterken de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar

502 totale weergaven
rol-van-stablecoins-op-huidige-cryptomarkt

Uit een nieuw rapport van Visa blijkt dat stablecoins de dominantie van de Amerikaanse dollar in regio’s met beperkte toegang tot traditioneel bankieren vergroot. 

Uit een recent rapport van Visa blijkt dat stablecoins de Amerikaanse dollar helpen om dominantie in regio’s waar traditionele banksystemen geen toegang bieden tot de valuta te vergroten. Stablecoins worden steeds vaker gebruikt als een alternatief voor lokale valuta in gebieden met een beperkte beschikbaarheid van dollars, ondanks aanhoudende volatiliteit op de cryptomarkt.

Het rapport van Visa

Het rapport, dat opgesteld is door Visa, Castle Island Ventures en Brevan Howard Digital, benadrukt dat de acceptatie van stablecoins toeneemt, ongeacht de marktcyclus. In plaats van puur voor speculatie te worden gebruikt, worden stablecoins steeds vaker gebruikt voor dagelijkse monetaire transacties. Deze trend laat zien dat stablecoins aan populariteit winnen als monetair instrument, in plaats van uitsluitend gebonden te zijn aan de handel in digitale activa.

Uit de gegevens van Visa blijkt dat het gebruik van stablecoins enorm is gestegen, waarbij de volumes de niveaus van eerdere bullmarkten voor cryptocurrency overtreffen. Deze stablecoins, meestal ondersteund door Amerikaanse dollars, stellen gebruikers in staat te profiteren van blockchain-technologie voor veilige, goedkope transacties zonder te worden blootgesteld aan de volatiliteit van cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum.

Mondiale impact van stablecoins

Het rapport onderstreept verder het feit dat 98,97% van de stablecoins wordt ondersteund door Amerikaanse dollars, wat de dominantie van de dollar op dit gebied versterkt. Tether (USDT) blijft de leider op de stablecoin-markt en is goed voor het grootste deel van het marktaandeel. Deze dominantie weerspiegelt de toenemende afhankelijkheid van door Amerikaanse dollars ondersteunde stablecoins op de internationale markten, vooral in landen waar de toegang tot het Amerikaanse banksysteem beperkt is.

Het rapport bevat onderzoeksgegevens van ruim 2.500 mensen in Nigeria, India, Indonesië, Turkije en Brazilië, regio’s waar traditionele bankdiensten beperkt zijn. Uit het onderzoek bleek dat 69% van de crypto-gebruikers in deze landen hun lokale valuta hadden omgezet in stablecoins, wat het idee verder versterkte dat stablecoins worden gebruikt als een praktisch hulpmiddel om toegang te krijgen tot de Amerikaanse dollar.

Bovendien had 39% van de respondenten stablecoins gebruikt om goederen of diensten te betalen, terwijl nog eens 39% deze gebruikte om geld naar het buitenland te sturen. Over het geheel genomen verwacht 72% van de respondenten het gebruik van stablecoins in de nabije toekomst te zullen vergroten. Deze bevindingen suggereren dat stablecoins steeds vaker de voorkeur krijgen ten opzichte van traditionele banksystemen, vooral vanwege hun efficiëntie en het lagere risico op overheidsinmenging.

Stablecoins in Nigeria

Van de onderzochte landen vertoonde Nigeria het hoogste niveau van adoptie van stablecoins, waarbij 75% van de respondenten een zeer positieve mening had over deze tokens. Het rapport suggereert dat crypto-dollariseringsgebeurtenissen, waarbij mensen overstappen van lokale valuta naar digitale dollars, waarschijnlijk zullen plaatsvinden in regio’s als Nigeria, zelfs als er tegenstand van de regering is.

Zoals het rapport concludeert wijst het groeiende gebruik van stablecoins op een aanhoudende trend waarbij digitale dollarinstrumenten onmisbaar worden voor gebruikers in regio’s met beperkte toegang tot traditionele dollarbankdiensten. Deze verschuiving wordt aangedreven door de vraag van gebruikers, en naarmate meer mensen stablecoins gebruiken voor dagelijkse transacties, blijft de Amerikaanse dollar zijn mondiale invloed uitbreiden door het gebruik van deze op blockchain gebaseerde activa.

Lees meer over:
stablecoinsVisa

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...