Taiwan staat professionele beleggers toe om via tussenpersonen te investeren in Bitcoin ETF’s

316 totale weergaven
Taiwan en bitcoin

De Financial Supervisory Commission (FSC) van Taiwan heeft aangekondigd dat professionele beleggers nu via tussenpersonen (discretionaire beleggingsdiensten) mogen investeren in buitenlandse exchange-traded funds (ETF’s) die gekoppeld zijn aan virtuele activa, zoals cryptovaluta. Deze stap is bedoeld om het aanbod van beleggingsproducten voor investeerders te diversifiëren en om de activiteit in de effectenbranche te stimuleren.

Wie mag investeren?

Het besluit richt zich uitsluitend op professionele beleggers, waaronder institutionele beleggers, vermogende investeringsmaatschappijen, particulieren met een hoog vermogen, en fondsen die als professionele investeerders worden aangemerkt. Dit beperkt de toegang tot deze volatiele en complexe cryptogerelateerde ETF’s, gezien het hoge risico dat ermee gepaard gaat.

De FSC benadrukt dat de prijsvolatiliteit van dergelijke producten aanzienlijk kan zijn, waardoor de bescherming van particuliere beleggers centraal staat in dit beleid.

Deze maatregel is specifiek gericht op professionele beleggers, waaronder institutionele beleggers, individuen met een hoog nettovermogen en anderen met erkende financiële expertise. Dit zou zijn om de risico’s te beperken.

Taiwan sluit hiermee aan bij andere financiële hubs zoals Hongkong en Singapore, die eveneens inspelen op de groeiende vraag naar digitale activa, maar dit doen met een voorzichtige benadering vanwege de risico’s, zoals marktvolatiliteit, fraude en witwassen.

Dit nieuwe beleid is bedoeld om de financiële markt in Taiwan concurrerender te maken en beleggers meer diversificatiemogelijkheden te bieden.

Hoe wordt de belegger beschermd?

Om ervoor te zorgen dat deze investeringen verantwoord verlopen, moeten effectenhandelaren een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo moeten zij een passend systeem ontwikkelen om te beoordelen of een virtueel-asset-ETF geschikt is voor de klant.

Voorafgaand aan de eerste aankoop dient de tussenpersoon de expertise en ervaring van de belegger op het gebied van virtuele activa en gerelateerde producten te evalueren. Dit betekent dat beleggers over de nodige kennis en ervaring moeten beschikken voordat ze toegang krijgen tot deze producten.

Daarnaast moeten niet-institutionele beleggers een risicoverklaring ondertekenen voordat ze hun eerste aankoop doen. Dit document informeert hen over de potentiële gevaren en risico’s van investeren in cryptogerelateerde ETF’s. Bovendien zijn tussenpersonen verplicht om gedetailleerde productinformatie te verstrekken aan hun klanten, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

De effectenhandelaren krijgen een centrale rol in het proces en zijn verplicht om hun personeel regelmatig bij te scholen over virtuele activa en gerelateerde producten. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat zij over de nodige kennis beschikken om klanten correct te adviseren.

De FSC blijft de ontwikkelingen in de markt nauwlettend volgen en zal waar nodig de regelgeving verder verfijnen. Hiermee wil de commissie de belangen van beleggers beschermen en tegelijkertijd de concurrentiepositie van effectenhandelaren in Taiwan versterken.

Lees meer over:
Bitcoin ETFtaiwan

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...