SEC: ‘Telegram bleef tokens verkopen na ICO van $1,7 miljard’

De Securities and Exchange Commission (SEC) komt met nieuw bewijs dat Telegram tokens is blijven verkopen na de formele afronding van haar Initial Coin Offering. Dat nieuws brengt Coindesk dit weekend.

De Amerikaanse beurswaakhond heeft facturen in handen van twee resellers. Daaruit blijkt dat deze na de ICO nog zijn betaald voor de doorverkoop van de Gram tokens.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om investeringsfonds Da Vinci Capital en Gem Limited die respectievelijk $209.783 en $1,1 miljoen ontvingen voor hun diensten.

Uit de factuur van Da Vinci Capital blijkt dat deze voor $2 miljoen aan Grams heeft verkocht. Die handeling vond plaats op 20 juni 2018. Gem Limited verkocht voor $8.6 million aan tokens aan Goliat Solutions en voor $4.5 miljoen aan Space Investments Limited. Dat vond plaats op 2 juli 2018.

Terwijl formeel gezien de tokenverkoop al gesloten was. De betrokken partijen weigeren commentaar aan Coindesk. De SEC klaagt Telegram aan wegens onrechtmatige verkoop van haar token. Deze zaak komt 18 en 19 februari voor de rechter.

8 januari 2020:

Een rechtbank in New York (SDNY) heeft het verzoek van de Securities and Exchange Commission (SEC) afgewezen. De waakhond verzocht om complete inzage in banktransacties van Telegram, de partij achter cryptomunt Gram. Dat meldt Finance Feeds op haar website.

In de ogen van de SEC zijn de bankgegevens ‘zeer relevant’ om te bepalen hoe Telegram de opgehaalde 1,7 miljard dollar heeft aangewend. Ook wil de toezichthouder bewijzen dat Telegram commissies heeft betaald voor onderhandse verkoop van de Gram tokens.

De rechter in New York wees het verzoek dus af. Maar er is nog kans de SEC – op enig moment – inzicht krijgt in de gevraagde informatie, zo verwachten analisten. Bovendien moet op 9 januari Telegram bewijzen dat hun bankgegevens compliant zijn met buitenlandse data privacywetten.

3 januari 2020: Telegram weigert de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) inzage te geven in haar bankgegevens gerelateerd aan hun tokensale. Het messenger bedrijf wist maar liefst 1,7 miljard dollar op te halen.

Dat maakt de SEC vandaag bekend, zo meldt Finance Magnates.

Telegram weigert SEC inzage in banktransacties

De waakhond wil weten of Telegram deze 1,7 miljard dollar heeft aangewend om een eigen blockchain te ontwikkelen. Of zijn ze gebruikt voor andere doeleinden? Ook zijn er vragen over de herkomst van de investeringen.

Volgens de toezichthouder zijn deze transacties ‘van zeer groot belang’ in hun zaak tegen Telegram.

In oktober 2018 heeft de SEC Telegram aangeklaagd voor de ‘illegale’ verkoop van digitale aandelen met de naam Gram. Het bedrijf van de gebroeders Durov wist bij 171 investeerders ruim 1,7 miljard dollar.

Telegram gebruikte bij de verkoop een Simple Agreement for Future Tokens (SAFT). Volgens de SEC is dat onvoldoende.

Eerdere berichtgeving

14 oktober: Telegram heeft in het openbaar gereageerd op de aanklacht van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission. De toezichthouder klaagt de messenging app aan vanwege de ‘verkoop van ongeregistreerde effecten’ aan Amerikaanse beleggers.

In een brief in handen van diverse media, is Telegram ‘verrast en teleurgesteld dat de SEC deze weg heeft gekozen’.

Volgens het bedrijf, bekend van de gelijknamige messenger app, is er de afgelopen achttien maanden contact geweest met de SEC. In de aanklacht claimt de SEC dat Telegram heeft geweigerd om een dagvaarding te beantwoorden.

Dit was één van de redenen waarom de beurswaakhond voor een aanklacht heeft gekozen.

Telegram vertelt aan haar investeerders dat er een pauze komt, waarbij het bedrijf zich gaat beraden op de juridische status van het Telegram Open Network en de Gram token. Men onderzoekt of men de tokendistributie gat uitstellen.

Inleggers konden in eerste instantie rekenen om 31 oktober als uitgiftedatum.

Eerdere berichtgeving zondag 14 oktober d.d.

De SEC klaagt het bedrijf Telegram aan wegens het ‘illegale verkoop van de digitale asset Gram’, zo meldt de beurswaakhond in een persbericht.

In de ogen van de Amerikaanse toezichthouder is deze token te classificeren als een ‘effect’. Uit onderzoek blijkt dat Gram geen nut (‘utility’) heeft in het Telegram Open Network.

Effecten moeten voldoen aan de Amerikaanse Securities Law uit 1933. De SEC wil de tokendistributie aan Amerikaanse beleggers gaan blokkeren. Op donderdag 24 oktober volgt er een hoorzitting.

Update: Check de reacties vanuit de industrie onderaan het artikel!

Telegram ICO

Telegram heeft via een ongereguleerde Initial Token Offering (ICO) $1,7 miljard aan Gram tokens verkocht.

Het gaat niet om duizenden beleggers, maar om 171 participanten. Deze participanten hebben een SAFT overeenkomst (voorbeeld PDF, red.) ondertekend, maar dat is in de ogen van de SEC niet genoeg om de uitgifte juridisch te dichten.

Doorn in het oog van de toezichthouder: een significant deel van het opgehaalde bedrag is afkomstig van Amerikaanse beleggers.

Zij brachten ruim $424 miljoen in het laatje bij de Russische gebroeders Pavel en Nikolai Durov die opereren vanuit Dubai.

Op 31 oktober start de distributie van de tokens aan de investeerders. De SEC wil deze distributie voor de Amerikaanse inleggers blokkeren.

In een commentaar van The Block Crypto worden enkele argumenten aangehaald hoe de SEC deze zaak ziet:

Telegram Open Network

De Sarov broers willen met TON een supersnel decentraal netwerk bouwen dat kan concurreren met betaalproviders zoals VISA en Mastercard.

Telegram heeft naar eigen zeggen 300 miljoen maandelijkse gebruikers en geldt binnen de blockchainwereld als een populaire messenging app. Volgens de SEC heeft 84% van de blockchainprojecten een Telegram groep.

Telegram wist – op het hoogtepunt van de markt – de meeste ICO-gelden op te halen, na Block.One dat ruim 4 miljard dollar wist op te halen met de EOS cryptomunt.

Het gaat om een aanklacht van de SEC, uiteindelijk moet een rechter besluiten of de tokens van Telegram zijn aan te merken als een ‘investeringscontract’, die door de Howey Test heen komen.

Reacties uit de markt

Het nieuws doet veel stof opwaaien. Jake Chervinsky en Palley discussiëren op twitter verder over dit nieuws.

Zij zijn onafhankelijke advocaten en hebben het over de SAFT. Dit staat voor Simple Agreement for Future Tokens en de plek die de GRAM hierin heeft.

Chervinsky heeft hier het volgende over te zeggen:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Jake Chervinsky”]Ik zie dit niet in tegenstrijdigheid met het SAFT-model zoals ik het begrijp: (1) SAFT’s zijn effecten en moeten op deze manier worden verkocht; en (2) tokens waarbij de issuer een verwachting schept dat er een potentiële winst is die bij de groei van het de issuer hoort, zijn effecten die als SAFT worden verkocht. Wat mis ik?[/penci_blockquote]

Het gaat er dus volgens de SEC over op welke manier de token is gepresenteerd aan de achterban.

Er komt ook gelijk een cynische reactie van de kant van Ran NeuNer. Hij refereert naar de tol die Block.one moest betalen voor een soortgelijke zaak met de ERC-20 EOS token.

Zij hoefden slechts 0,6% van het opgehaalde kapitaal af te staan. Voor Telegram zou dit neerkomen op 10,2 miljoen dollar.

Cryptobeurzen over de GRAM

Een aantal dagen geleden maakte Coinbase bekend dat het de Gram token gaat aanbieden in haar custody service. Sinds vandaag is echter bekend dat deze token een security is.

De Crypto Rating Council (CRC), opgericht door prominente beurzen zoals Coinbase, Bittrex en Kraken, heeft echter niet ingegrepen. Zij hebben nergens melding gemaakt van dit nieuws. Hebben zij ergens een fout gemaakt?

Het doel van de CRC is om tokens te rangschikken om daarmee aan te geven in welke mate een project voldoet aan de Amerikaanse effectenwetgeving.

Aan deze classificaties zijn overigens geen uitspraken en conclusies te verbinden. Het is slechts een derde partij die inzichten probeert te geven in de gang van zaken wat betreft utility en security tokens.

Lees meer over:
ICOSECTelegram

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...