Tether CEO waarschuwt voor risico’s van MiCA-regelgeving voor banken in Europa

155 totale weergaven

Paolo Ardoino, CEO van Tether, heeft zijn zorgen geuit over de mogelijke negatieve gevolgen van de onlangs goedgekeurde Markets in Crypto-Assets (MiCA) regelgeving in de Europese Unie. Volgens Ardoino vormen de nieuwe regels een systemisch risico, niet alleen voor stablecoins zoals Tether, maar ook voor het bredere banksysteem. MiCA is ook onderwerp van gesprek voor partijen als cryptobeurzen natuurlijk. Tether voldoet voorlopig nog niet aan MiCA, mede daardoor wordt de stablecoin voorlopig niet aangeboden op sommige cryptobeurzen.

In een recent interview met Cointelegraph benadrukte Ardoino dat de MiCA-regelgeving bedoeld is om het financiële systeem veiliger te maken, maar dat het in werkelijkheid kan leiden tot grotere risico’s. “Het probleem dat ik heb met MiCA is dat het systeem niet veiliger wordt, maar juist een enorm groot systemisch risico creëert,” zei Ardoino.

Eisen aan banken

Een belangrijk punt van zorg is de vereiste dat 60% van de reserves van stablecoins in contante deposito’s bij banken moet worden aangehouden. Ardoino wijst erop dat deze deposito’s slechts verzekerd zijn tot €100.000 per bank. Dit betekent dat als een bank failliet gaat, zoals gebeurde met de Silicon Valley Bank in 2023, de stablecoin-emittenten een groot risico lopen. “Als een bank failliet gaat omdat ze niet aan de terugkoopverzoeken kunnen voldoen, dan ga je als stablecoin ook failliet,” aldus Ardoino.

Hij benadrukte dat deze situatie niet alleen gevaarlijk is voor stablecoins, maar ook voor het onderliggende banksysteem. “Het zorgt ervoor dat de risico’s voor zowel de stablecoins als de banken toenemen, in plaats van afnemen,” legde hij uit.

Ondanks deze zorgen blijft Ardoino optimistisch over de toekomst van Tether in Europa. Hij benadrukte het belang van open dialoog met Europese regelgevers om deze problemen aan te pakken. “We blijven in gesprek met de Europese regelgevers om onze zorgen kenbaar te maken,” zei hij.

Ardoino uitte ook zijn steun voor het idee van een strategische Bitcoin-reserve voor de Verenigde Staten, zoals voorgesteld door voormalig president Donald Trump. Volgens Ardoino zou dit een slimme zet zijn voor de VS en een belangrijke stap in de acceptatie van Bitcoin als waardeopslagmiddel. “Het zou een signaal van vertrouwen in Bitcoin zijn en zou andere landen kunnen aanmoedigen om te volgen,” concludeerde hij.

Lees meer over:
Europastablecoins

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...