Tether wil tegoeden bevriezen in Venezuela: crypto wordt gebruikt om oliesancties te omzeilen

tether crypto venezuela

Tether, de uitgever van de USDT stablecoin, heeft aangekondigd dat het activa zal bevriezen die gelinkt zijn aan entiteiten op de sanctielijst van het Office of Foreign Assets Control (OFAC). Dit besluit komt na berichten dat de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA de stablecoin gebruikt om sancties te omzeilen en haar olie-export te faciliteren.

Een woordvoerder van Tether heeft verklaard dat het bedrijf vastberaden is om betalingen aan gesanctioneerde entiteiten te stoppen. “Tether respecteert de OFAC SDN-lijst en zet zich in om ervoor te zorgen dat adressen die met sancties te maken hebben, snel worden bevroren,” aldus de woordvoerder. Dit blijkt volgt op een verslag van Reuters waarin wordt gesteld dat PDVSA cryptocurrency’s gebruikt om zijn ruwe olie en brandstofexport te bevorderen.

Nieuwe sancties Venezuela

De recent heringevoerde oliesancties door de Verenigde Staten bemoeilijken het voor Venezuela om zijn olieproductie en export te verhogen, aangezien bedrijven Amerikaanse toestemming nodig hebben om zaken te doen met de Zuid-Amerikaanse natie. Klanten en leveranciers van PDVSA moeten hun transacties tegen 31 mei afbouwen, als gevolg van het falen van Venezuela om verkiezingshervormingen door te voeren.

Bovendien heeft PDVSA zijn handelswijze aangepast; nieuwe klanten die olie willen kopen, moeten nu vooraf betalen met USDT en cryptocurrency aanhouden in een digitale portemonnee. Tether lijkt, net als andere financiële instellingen, te werken aan het naleven van regelgeving. Hoewel het waarschijnlijk niet aan alle regels voldoet, is het belangrijk te erkennen dat Tether geen volledig vrij netwerk of protocol is. Er zijn bazen en beheerders van het bedrijf en de tokens. De tokens kunnen worden vernietigd en als ‘illegaal’ worden bestempeld.

Lees meer over:
tetherVenezuela

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...