Tether voorraad in de markt in 2020 verviervoudigd naar $15 miljard

Tether USDT is de meest liquide cryptomunt van de markt. En de voorraad blijft maar groeien. In 2020 is de voorraad van Tether zelfs verviervoudigd naar een totale waarde boven de 15 miljard dollar.

Beurzen zoals Binance en Bitfinex hebben een grote hoeveelheid in handen, maar ook de zogenaamde ‘whales’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat betekent deze groeiende voorraad voor de Bitcoin (BTC) koers?

Tether USDT in de markt

Tether USDT is de meest populaire stablecoin gemeten naar handelsvolume. Hij is meer liquide dan de dollar of de euro in de markt. Sterker: meer liquide dan Bitcoin zelfs.

Het succes is simpel te verklaren: bankoverschrijvingen via de protocollen SEPA en Swift zijn trager dan de blockchain. Enkele seconde telt in de volatiele handel van Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Een tot drie werkdagen voelt als een eeuwigheid.

De printer van Tether Inc. staat roodgloeiend dit jaar. Zo is er afgelopen maand alleen al 3 miljard dollar aan USDT bijgedrukt. In totaal is er in 2020 11 miljard dollar bijgekomen. Formeel moet elke USDT 100% gedekt zijn door de dollar, maar de dekkingsgraad ligt op ~75%.

Verdeling

De website Flipsidecrypto.com heeft onderzoek gedaan waar deze USDT allemaal staan. In de onderstaande infographic is duidelijk dat het leeuwendeel van de voorraad in handen is van exchanges. Binance en Bitfinex hebben ruim 1 miljard dollar op de balans staan.

Tether voorraad in de markt in 2020 verviervoudigd naar $15 miljard

Bron: flipsidecrypto.com

Tether Inc. gebruikte in eerste instantie de Omni laag (eerder bekend als Master Coin) op de bitcoin blockchain om nieuwe USDT uit te geven.

Maar dat is verschoven naar andere ledgers. Ruim 10 miljoen dollar aan USDT is gecreëerd op de ethereum blockchain, en zelfs 4,2 miljoen dollar op de Tron blockchain. Er staat nog 1,3 miljard dollar op de Omni-laag.

De verklaringen voor deze groei: de komst van meer beleggingsproducten en daarmee beurzen en brokers die een voorraad USDT nodig hebben. Dat wordt ingezet voor Bitcoin handel, maar ook voor de huidige hype rondom decentral finance (De-Fi).

Bitcoin koers

Hoewel steeds meer beurzen fiat-paren hanteren, is Tether binnen de bitcoin markt best een belangrijke factor. Want liquiditeit is ‘key’ in een markt en USDT verzorgt dat.

Het handelspaar BTC-USDT op Binance is het meest liquide handelspaar in de markt. Ook andere semi-gereguleerde beurzen zoals OKEx en Huobi draaien veel volume ermee.

Meer USDT in de markt wil niet per definitie zeggen dat de koers gaat stijgen. Beurzen bieden ook derivaten aan, die gekoppeld is aan USDT. Met een derivaat zoals een future, swap of een optie kun je ook speculeren op een lagere koers (‘short’) in combinatie met leverage (‘hefboom’).

Autoriteiten zien ook dat Tether aan belang wint in deze assetklasse. Een aantal ministers van Financiën binnen de Europese Unie vinden dat stablecoins aan dezelfde regels moeten voldoen als fiat geld. Ook in Amerika loopt er een rechtszaak tegen iFinex, het moederbedrijf van Tether Inc. en Bitfinex Inc.

Ook zijn er vermoedens van wash trading door beurzen, waarbij ook USDT een rol speelt.

Lees meer over:
stablecointetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...