Telegram stelt code TON blockchain van $1.7 miljard beschikbaar

Pavel Durov Notcoin

Het blockchain-project van Telegram, Telegram Open Network (TON), gaat de laatste fase van de ontwikkeling in. De code om een node te draaien op het netwerk is in te zien in het testportaal. Het berichtenplatform maakt hiermee een grote stap naar een officiële release.

De programmeurs en andere geïnteresseerde in dit nieuwe project kunnen nu aan de slag met het instellen van een full node, een validator node en een kijkje nemen via de block explorer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Iets vertraagd

Volgens bronnen van Coindesk stond de release op 1 september gepland, maar dat werd 6 september. Volgens de CTO van TON Labs, Mitja Goroschevsky, draaien er nu 100 nodes van het bedrijf op het testnet. Daarnaast zijn er nog tal van nodes gestart met behulp van de $1.7 miljard (!) dat is opgebracht tijdens de verkoop van de TON-tokens.

De release was eerder gepland voor 1 september, volgens de bronnen die bekend zijn met de voortgang van het project, maar werd om onduidelijke redenen een paar dagen uitgesteld.

Testnet

Wat kan men verwachten van de testportaal? Goroshevsky: ”De broncode voor het runnen van een full node voor het testnet om block te maken en te verifiëren. De Lite client is al enige tijd beschikbaar. TON Labs komt met een publieke beta voor de ontwikkeltools aanstaande maandag.”

Er komt dus nog een hoop aan. Telegram moet haast maken, want men wil op 31 oktober live met het officiële netwerk. Tot die tijd is er de mogelijkheid foutjes te ontdekken en deze op te lossen. Daarna zal de code in het wild moeten worden losgelaten.

Telegram blockchain

De blockchain van Telegram maakt gebruik van het proof-of-stake protocol. Validators, dit zijn gekozen mensen met een flinke stapel tokens, valideren de blocks. De mensen met het meeste geld op het netwerk hebben dus de macht in handen.

Volgens TON Labs kan de blockchain ook werken met software dat is gebouwd voor en op Ethereum. Daar zijn dus wat interacties mogelijk.

Token?

Het is nog onduidelijk wat de token en de blockchain voor functie gaan hebben. Telegram is een populair platform om te praten over bitcoin en andere cryptomunten. Er is dus een doelgroep, maar voorlopig lijkt TON gewoon weer het volgende (smart contract) platform.

Wel is het een platform met diepe zakken, zeker na de succesvolle investeringsrondes waar $1.7 miljard werd opgehaald.

Lees meer over:
Telegram

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...