Tor Project ontvangt $913.000 aan donaties, waaronder bitcoin (BTC)

Het Tor Project heeft in 2020 ruim 913.000 dollar aan donaties ontvangen. De giften zijn ook ontvangen in cryptocurrency‘s, waarvan bitcoin de meest gebruikte is. Dat maakt het project deze week bekend.

Dat er vorig jaar 23% meer in dollars is gedoneerd dan in 2019, is deels te verklaren door de stijgende bitcoin prijs. Al in 2013 accepteerde de non-profit instelling bitcoin als donatie, dus ze hebben leuk kunnen meeprofiteren van de prijsgekte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tor Project en bitcoin donaties

De meest bekende tool van de non-profitorganisatie is de Tor browser, waarmee je anoniem kunt surfen op het internet. Met name voor bitcoiners (en anderen) maken hier dankbaar gebruik van.

De particuliere donatiecampagne is gestart om minder afhankelijk te zijn van overheidssubsidies. In 2017 kreeg het project 4,1 miljoen dollar aan overheidsgeld, en ook in 2015 was de Amerikaanse overheid goed voor 85% van de financiële middelen.

In 2020 hebben ruim 11.500 mensen een gift gedaan aan het Tor Project en daarvan is 26% met cryptocurrency’s betaald. Het geld gaat naar de organisatie (22 man personeel) en verdere ontwikkeling van de software en app. Ook het omzeilen van online blokkades door overheden kost geld.

Stack sats

Er is ook gedoneerd met munten zoals ether, monero en zcash. Dat het project sinds 2019 ook andere munten dan BTC accepteert, werd juist toegejuicht. Want dan kun je nestjes je kostbare bitcoin sparen en doneren met de minder waardevolle munten.

Zoals de maximalist en podcast Matt Odell het treffend verwoordde: donate shitcoins & stack sats.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...