Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev veroordeeld tot 64 maanden cel

misdaad

Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev (31) is door een Nederlandse rechter schuldig bevonden aan witwassen, zoals dinsdag is vastgesteld door de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch. Hij is veroordeeld tot 64 maanden celstraf. Dat meldt Coindesk. Alexey Pertsev is voor het eerst gevangengezet in Nederland in augustus 2022. Het gaat om een bedrag van 1,2 miljard dollar dat is witgewassen in de ogen van de rechtbank.

Tornado Cash-ontwikkelaar schuldig aan witwassen

Een aanklacht die voorafgaand aan het proces is gedeeld, stelt dat Pertsev tussen 9 juli 2019 en 10 augustus 2022 “een gewoonte maakte van het plegen van witwassen”. Hij had volgens de rechter ten minste moeten vermoeden dat de criminele oorsprong van illegale transacties op het Tornado Cash-platform lag.

De ontwikkelaar is voor het eerst gevangen gezet in Nederland in augustus 2022, nadat Tornado Cash door de Amerikaanse regering op de zwarte lijst was geplaatst. Destijds beweerde het Amerikaanse ministerie van Financiën dat Tornado Cash een belangrijk hulpmiddel was voor de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus. De Lazarus-groep is in verband gebracht met een hack van $625 miljoen op het Ronin Network van Axie Infinity en andere grote cryptohacks.

Het procesresultaat is van invloed op toekomstige processen tegen andere Tornado Cash-ontwikkelaars. Andere ontwikkelaars van de crypto-mixer, Roman Storm en Roman Semenov, zijn er namelijk ook beschuldigd van witwassen en sanctie-overtredingen in de VS. Storm zal in september in Amerika dit jaar voor de rechter verschijnen, maar Semenov is nog niet gearresteerd. Storm is vorig jaar gearresteerd, nadat de VS Tornado Cash opnieuw aan hun sanctiewatchlist had toegevoegd.

In de VS wordt Storm echter niet beschuldigd van verantwoordelijkheid voor het witwassen van $1,2 miljard vanwege verschillen in de manier waarop Amerikaanse en Nederlandse wetten persoonlijke verantwoordelijkheid bij dit soort vermeende misdaden behandelen.

Lees meer over:
misdaadTornado Cash

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...