Travel Report: Werken aan bitcoin adoptie in de Blockchain Valley van Bulgarije

Reisverslag door Dwayne Mithoe – Overal ter wereld zijn mensen op hun eigen manier bezig met bitcoin en blockchains. Dwayne Mithoe ging langs in Bulgarije om de Blockchain Valley te bezoeken. Hoe zijn ze hier bezig met bitcoin en blockchains? Je leest het in dit verslag.

Reisverslag

Op zo’n 2000 kilometer afstand ten oosten van onze hoofdstad, treffen we een land genaamd Bulgarije waar tot 30 jaar geleden het communistisch bewind hoogtijdagen vierde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een land vol kansen met een generatie die hoog opgeleid is en bereid is om een inhaalslag te maken op heel veel vlakken.

Samen met mijn reisgezelschap landen we op het vliegveld van de hoofdstad Sofia. Deze stad is gehuld in een dichte mist en een dikke laag smog en laat iedere nieuweling kennismaken met de invloeden van de voormalige machthebber.

De gebouwen, straten en voertuigen zijn de stille getuigen van een roemrijke en beruchte geschiedenis.

Onderweg naar de Blockchain Valley

Travel Report: Werken aan bitcoin adoptie in de Blockchain Valley van Bulgarije

Wat misschien wel het meeste opvalt, is het enorme contrast tussen de oude communistische en de nieuwe kapitalistische wereld. Van oude vervallen gebouwen, die soms nog afgebouwd moeten worden, tot aan hypermoderne architecturen en gebouwen die van alle gemakken zijn voorzien.

Het is duidelijk een stad, zo niet een land, die hunkert naar de volgende stap, maar ook duidelijk progressie laat zien op een geheel eigen wijze.

Bitcoin kopen? Ga naar Bitcoin Meester

Onderweg naar Blockchain Valley

Sofiaring Mall We worden hartelijk onthaald door Niko de Jonghe CEO en Danail Manolov CTO van Blockchain Valley.

Niko, oorspronkelijk uit België, woont reeds 10 jaar in Bulgarije en Danail is er geboren en getogen. Beide hebben veel ervaring met het minen van bitcoins in eigen mines en zitten samen in NDJ investment.

Het project, genaamd Blockchain Valley, is vooruitstrevend, ambitieus en uniek in zijn soort. Het doel van Blockchain Valley is het creëren van een community met vooruitstrevende waardemakers die gebruikmaken van traditionele diensten en netwerken in combinatie met digitale en technologische vooruitgang.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Nicko de Jonghe”]“Blockchain Valley wil waarde toevoegen aan het ecosysteem van cryptovaluta. Dat willen we bereiken door massa adoptie via vastgoed en het ontwikkelen van een community.”[/penci_blockquote]

Volgens De Jonghe gaat het om het creëren van waarde waardoor creatieve mensen hun gang kunnen gaan. Zij kunnen op hun beurt weer waarde hebben voor de doorsnee mensen.

Nicko de Jonghe

Travel Report: Werken aan bitcoin adoptie in de Blockchain Valley van Bulgarije

Blockchain landgoed

Het landgoed ligt op ongeveer 20 minuten afstand van de hoofdstad en bij aankomst op het twee miljoen vierkante meter tellende stuk land, springt mij in het oog hoe prachtig en rustig de omgeving is.

We zien een oude en vervallen toegangspoort en rechts hiervan een ogenschijnlijk modern restaurant. Het landgoed is gelegen in een vallei wat als gevolg heeft dat de vallei een eigen microklimaat heeft.

Dat merk je doordat de lucht, in tegenstelling tot die van Sofia, super schoon is. Zelfs zo schoon dat er twee longklinieken zijn gevestigd vanwege dit gegeven. Op het landgoed stond ten tijde van het communisme de grootse kippenfokkerij van Europa.

Na het sluiten van deze mega kippenfokkerij heeft de natuur zijn gang kunnen gaan en dat is goed te zien tijdens de tour die we krijgen. Verspreid over het gebied treffen we veel gebouwen aan die deels, al dan niet helemaal, afgeschreven zijn en dus klaar voor de sloop. Zoals Niko het goed wist te verwoorden “Break down the past to build the future”.

Adoptie

Tijdens mijn gesprek met Niko is al snel duidelijk dat de overkoepelende visie is om meer adoptie te creëren van blockchain technieken binnen een zelfvoorzienende gemeenschap, met respect voor mens, dier en natuur. In 3 tot 4 jaar zal er een volledige Smart City gebouwd worden.

Er wordt een plan uit de doeken gedaan waarin woningen, appartementen, hotels, een manage, scholen, sportvelden, entertainment, hydrocultuur, waterzuivering, hernieuwbare energieopwekking en nog veel meer is verwerkt. Ook komt er een business area waar bedrijven en ondernemers van binnen- en buitenland zich kunnen vestigen.

Alle gebouwen worden vanzelfsprekend smart buildings en alles in Blockchain Valley zal interconnected zijn waarbij de transacties worden vastgelegd op een private blockchain. Registratie van huizen en grond zal wel worden gedaan op een publieke blockchain die nog nader te bepalen is.

Naast currency, record keeping en voting denkt het team nog volop na over verdere zinvolle use-cases voor blockchain techniek, dit zal allemaal in de komende maanden tot op detailniveau worden beschreven. De scope van het project is ongekend groot voor Europese begrippen en zal bij succes dan ook een voorbeeldrol vervullen voor veel andere projecten en landen.

Interesse van de overheid

Interesse vanuit diverse overheden is er namelijk zeker, weet Niko te vertellen. Als het project slaagt dan is Blockchain Valley namelijk ook een potentiële concurrent voor de overheden.

De kosten voor het project worden geraamd op een 500 miljoen euro voor de volledige oplevering van het project, wat niet misselijk is, maar wel te begrijpen als je rekening houdt met de schaal, toegepaste technieken, expertise en middelen.

Vanuit diverse hoeken krijgt het Blockchain Valley team vragen van menig geïnteresseerde investeerders om al dan niet mee te financieren en in een aantal gevallen is er aangeboden om het gehele project te financieren.

Niko vertelt dat hij de aanbiedingen tot volledige financiering heeft afgewezen omdat het team anders te veel zeggenschap moet opgeven en te veel zal moeten afwijken van de missie en visie. Deze opmerking geeft aan hoe belangrijk Niko en het team de missie vinden.

Het neerzetten van een gemeenschappelijk alternatief waarbij inmenging van buitenaf eigenlijk niet meer nodig moet zijn, ook al is dat niet het doel. Want, gaat Niko verder, Blockchain Valley zal ook werkplekken bieden voor mensen van ‘buitenaf’ die niet per se in de toekomstige gemeenschap wonen.

De jongeren en eigenlijk iedereen die een carrière wil opbouwen verruilen het dorp voor de stad. Het team van Blockchain Valley wil juist een migratie vanuit de stad mogelijk maken naar Blockchain Valley.

Positieve vibe

Na kennismaking met het verdere team, blijkt a snel dat er een hele positieve ‘vibe’ hangt, één die gedreven is door de passie van ieder teamlid en zich snel verspreid naar de genodigde gasten.

Het idee van een community die self-sustainable, eco-friendly en data-driven is, spreekt meerdere van de genodigden enorm aan. Een gevoel van gemeenschappelijke missie lijkt in zekere zin aanwezig op het moment dat Niko doorgaat met het toelichten van de plannen.

Dynamische werkplekken/banen en stressloos werken zijn zaken die in fel contrast zijn met de westerse maatschappij. Alles duidt erop dat het team van Blockchain Valley een feitelijke verandering wilt bewerkstelligen vergeleken met het huidige systeem c.q. maatschappij.

Meaningful social impact is wat het team wilt bereiken door de leden van de gemeenschap een gelukkiger, vrijer en naar gelieve dynamischer leven te bieden.

Hierbij zal ook educatie een centrale rol gaan innemen. Het gehele gebied zal uiteindelijk omheind worden zodat het valt onder de categorie ‘Gated Community’, het grote voordeel hiervan is dat er een speciaal belastingtarief geheven kan worden van slechts 10%, dit moet het zeer aantrekkelijk maken voor bedrijven en ondernemers om zich hier te vestigen.

Het mooie van het concept van Blockchain Valley is dat de blauwdruk gekopieerd kan worden op een andere schaal. Zo kan het met een ander niveau van comfort prima kan worden neergezet in landen die nog volop in ontwikkeling zijn.

Op de vraag wanneer Niko gelukkig is antwoordt hij: ‘Als mijn kinderen in de Blockchain Valley of een soortgelijke toekomstige Valley kunnen wonen met plezier en omgeven door goede mensen en met respect voor de natuur.’

Naast grote dromers zijn het ook down-to-earth realisten en echte aanpakkers, die weten dat ze niet alles in één keer perfect zullen doen, maar ook zullen leren van de fouten.

Ook zijn ze er niet op gebrand om alles zelf te creëren en zullen ze zich omringen met partners die dezelfde
missie delen. Want zolang de missie gedeeld is, is het prima dat we andere paden bewandelen, zo is de gedachte.

Travel Report: Werken aan bitcoin adoptie in de Blockchain Valley van Bulgarije

Door Dwayne Mithoe.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  Lees meer