TRON (TRX) lanceert decentraal opslagsysteem voor BitTorrent (BTT)

TRON (TRX) lanceert binnenkort een decentraal opslagsysteem voor BitTorrent (BTT): BitTorrent File System (BTFS). Dat maakt Justin Sun, oprichter van TRON (TRX) bekend in een tweet. TRON kocht BitTorrent eerder voor $140 miljoen. 30 mei is de formele lanceerdatum van BTFS.

Het idee is vrij simpel. BitTorrent, gekocht voor $140 miljoen, geldt als het ultieme peer-to-peer netwerk. De dienst heeft sinds 2001 een gebruikersschare van ruim 100 miljoen gebruikers opgebouwd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat netwerk gebruikt TRON grotendeels als onderlaag van dit 'decentrale' opslagsysteem. Dat is mogelijk doordat het BitTorrent op de TRON blockchain gaat 'draaien'.

Het resultaat is 100 miljoen 'nodes' (de bestaande BitTorrent accounts), aangevuld met ruim bestaande 1.000 TRON 'nodes', afkomstig van het TRON blockchain.

Kritiek

Er is ook kritiek. Justin Sun is bekend en berucht om zijn aankondigingen op Twitter, die soms niet eens in de buurt van de waarheid komen. Denk bijvoorbeeld aan de 'partnership' met voetbalclub Liverpool.

Zo is in de ogen van velen er geen nut voor een token op het BitTorrent netwerk. Waarom is dit opgelost met de native TRX token? Uit onvrede over de te voeren koers, is de CTO eerder deze maand ook vertrokken.

Dat Sun zo geobsedeerd is met de prijs en marktwaarde van BTT roept ook twijfels op over zijn geloofwaardigheid. Gaat het alleen om speculatie en effectbejag? Of wil Sun echt een verschil maken met robuuste decentrale technologie voor deze Vierde Industriële Revolutie?

Bandbreedte delen

Met de BTT token kunnen gebruikers van het netwerk elkaar betalen voor bandbreedte. Dat moet voor gebruikers een prikkel zijn om hun computer aan te laten staan in het netwerk. In een eerder interview met Bitcoin Magazine NL zei Sun het volgende:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Justin Sun"]Binnenkort worden de BTT token en wallet op de BitTorrrent clients geïmplementeerd. Door het delen van je bandbreedte kun je BTT tokens verdienen. Je kunt BTT spenderen voor meer bandbreedte.

Wij denken dat gebruikers nu een prikkel krijgen om hun computer en daarmee het netwerk “aan” te houden 24 uur en 7 dagen per week. Hoe meer gebruikers, hoe robuuster het netwerk wordt.”[/penci_blockquote]

Inmiddels heeft TRON zich samen met EOS ontpopt tot een populair platform voor het draaien van decentrale applicaties (dApps), vooral (gok) spellen.

Koers TRON (TRX) en BitTorrent (BTT)

Hoe doen de koersen van TRON en BitTorrent het? Ze profiteren van een sterk aantrekkende bitcoin koers.

De koers van eerstgenoemde partij is de afgelopen 24 uur met bijna 16% gestegen. Ook ten opzichte van bitcoin is een groei van ruim 5% te bespeuren. BitTorrent steeg ook 14% het afgelopen etmaal.

Bijsluiter: het handelsvolume van BitTorrent is niet volledig geverifieerd. Marktvorser Messari betitelt het volume als 'niet-liquide'.

Dat betekent dat een groot van het handelsvolume bij BTT mogelijk kunstmatig is opgeblazen door zogenaamde market makers. Die zijn ingehuurd door crypto exchanges om het volume van een (kleinere) altcoin liquide te houden (genoeg kopers en verkopers).

Bij TRON (TRX) ligt de 'liquide' marktwaarde bij Messari op $2,26 miljard. Bij Coinmarketcap ligt de marktwaarde met $2,29 miljard iets hoger.

TRON (TRX) interview

We spraken Sun tijdens The Next Web in Amsterdam.

Bronnen: TRON / BTC manager

Lees meer over:
BitTorrentbttTronTRX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...