‘TRON (TRX) is pseudo-centraal, dPoS algoritme is een kritiek probleem’

Met een markt kapitalisatie van zo’n 1,5 miljard dollar is TRON (TRX) een van de grote spelers van de cryptomarkt. Het wordt ook wel eens gezien als de concurrent van Ethereum (ETH) en het wordt vaak gebruikt voor gedecentraliseerde apps, de dApps. Sinds kort is er echter steeds meer twijfel over de term ‘gedecentraliseerdheid’ binnen het netwerk.

TRON is ‘pseudo-gecentraliseerd’

De technologische basis van Tron is pseudo-centralized te noemen. Althans, dat is wat steeds meer critici doen. Waar bitcoin compleet gedecentraliseerd is met het Proof of Work (POW) algoritme, kan iedereen mee doen in het netwerk. TRON maakt gebruik van het dPoS mechanisme. Dit staat voor delegated Proof of Stake.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er is veel kritiek op dit algoritme. Men ziet dit vaak als een van de meest gecentraliseerde consensus algoritmes. Ongebruikte tokens kunnen ‘gedelegeerd’ worden en aan andere personen worden toegewezen. Hierdoor kunnen de tokenholders die niet in het netwerk meedoen tóch een vergoeding krijgen.

Volgens de Whitepaper van Tron worden er elke zes uur in totaal 27 ‘super representative nodes’ gekozen door een voting. Deze 27 nodes hebben het recht om de blocks van de blockchain te genereren. Ze hebben ook de macht in handen om veranderingen in het netwerk door te voeren.

dPoS, maar dan met een gevaarlijk randje

Er zijn veel meer blockchains die gebruik maken van het dPoS mechanisme. Op zich is dit niet gelijk een red flag als het gaat om decentralisatie. Er zijn ook zeker verschillende voordelen te benoemen. Maar de situatie van TRON is een andere.

In totaal zijn er 32,5 miljard TRX-tokens nog niet in circulatie zijn gebracht. De Tron Foundation beheert al deze tokens. Hiervan is Justin Sun de oprichter en CEO. De waarde van deze tokens is zo’n $744 miljoen. Op een totale supply van bijna 100 miljard tokens, heeft de Foundation dus een aanzienlijk deel van deze tokens in beheer.

Combineer deze overmacht van tokens, in bezit van de TRON Foundation, met een gedelegeerd stakingsmechanisme. Het gevolg? Vraagtekens bij het woord ‘decentraal TRON netwerk’. Met al deze tokens zou de Foundation namelijk de controle kunnen krijgen over deze 27 nodes en zou daarmee dus beslissingen kunnen maken die door één centrale partij zijn bedacht.

Moeilijke tijd TRON

TRON zit sowieso de laatste maanden in zwaar weer. Er waren geruchten dat TRON hoorde bij de Wave Field ponzi scheme. Het had veel weg van TRON (Wave Field is de Chinese naam voor de blockchain), maar het bleek er niets mee te maken te hebben. Het ging om een opgezette Super Community waarin mensen bepaalde hoeveelheden TRX tokens moesten kopen om zo in een bepaald level te komen. Elk level had weer eigen voordelen en bonussen. Justin Sun heeft de beschuldigingen naast zich neer gelegd.

Bron: CryptoIQ

Lees meer over:
Justin SunTronTRX