Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin ’te kunnen leven’. Dat is een verandering van toon en volgens sommigen een tactiek om meer kiezers aan zich te binden.

Trump over bitcoin

Trump heeft zijn toon ten opzichte van bitcoin veranderd. Van anti-bitcoin zijn en het tijdens zijn presidentschap een oplichting noemen, zegt Trump nu dat het iets is waarmee hij kan leven, terwijl hij de groeiende vraag erkent.

Tijdens een recent interview met Fox Network is Trump gevraagd naar zijn visie op de opkomst van de Chinese digitale valuta en of de juiste manier om deze te bestrijden via bitcoin is, een gedecentraliseerd netwerk. Trump antwoordt dat de Amerikaanse dollar nog steeds de topvaluta voor hem is, maar tegelijkertijd erkende hij de groeiende populariteit en adoptie van bitcoin.

“Ik hou van de dollar, maar veel mensen doen het (bitcoin), en eerlijk gezegd, het heeft een eigen leven genomen. Je moet waarschijnlijk wat regulering doen, zoals je weet, maar veel mensen omarmen het. En meer en meer zie ik mensen die met bitcoin willen betalen, en je ziet iets dat interessant is. Dus ik kan er op de een of andere manier mee leven,” legt Trump uit.

Trumps recente verandering van standpunt over bitcoin staat in contrast met zijn eerdere visies toen hij president was. Destijds heeft Trump bitcoin niet alleen veroordeeld, maar het ook een oplichterij genoemd en naar verluidt de minister van Financiën opgedragen om “achter bitcoin aan te gaan.”

Trump voert momenteel campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024, en mensen geloven dat zijn recente verandering van standpunt over bitcoin daaraan is toe te schrijven. Veel gebruikers op X geloven dat Trump de groeiende crypto-gemeenschap niet kan negeren. Anderen wijzen er ook op dat hij gewoon “precies doet wat Trump het beste doet” – hij legt zich nergens aan vast.

Tactiek

Crypto-voorstanders geloven dat Trump doelbewust een pro-BTC-zin laat volgen door een pro-USD-zin om de opinie te peilen. Mensen vergeleken het met een mechanisme om te zien welke richting het populairst is bij de stemmer. Veel politici hebben in de loop der jaren cryptocurrency gebruikt in hun campagne als een manier om een nieuwe generatie kiezers aan te trekken en tech-savvy kiezers aan te spreken.

Trump is momenteel de koploper voor de Republikeinse presidentskandidaat, in competitie met mede-Republikein Nikki Haley.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...