Twee Bitcoin mining pools zijn samen in bezit van 57% van de hashrate: Toenemende centralisatie

1547 totale weergaven
bitcoin mining centralisatie

Twee Bitcoin mining pools, Foundry USA en AntPool, hebben samen de controle over 57% van de hashrate van Bitcoin, wat zorgen baart over de decentralisatie van BTC. 

Toenemende centralisatie

Binnen de cryptogemeenschap groeien de zorgen over de toenemende centralisatie van Bitcoin. Sommigen vrezen dat dit het kernprincipe van decentralisatie zou kunnen bedreigen. Recente gegevens van BTC.com laten zien dat twee grote Bitcoin mining pools, Foundry USA en AntPool, nu ongeveer 57% van de totale hashrate van het netwerk controleren. 

Foundry USA en AntPool zijn dominante spelers geworden in Bitcoin mining wereld. Bitcoin mining pools zijn groepen waar miners hun rekenkracht combineren om de kansen te vergroten om met succes een blok te minen. Beloningen van het minen worden onder de deelnemers verdeeld op basis van hun bijgedragen vermogen, na aftrek van onderhoudskosten. 

Populariteit van mining pools

Bitcoin mining pools zijn populair geworden omdat ze een consistente stroom van inkomsten bieden in vergelijking met de onzekere beloningen van solo mining. De toenemende dominantie van Foundry en AntPool zorgt echter voor zorgen over centralisatie binnen het Bitcoin netwerk. 

Volgens BTC.com bedraagt de totale hashrate van het Bitcoin netwerk ongeveer 570 EH/s op het moment van schrijven, waarbij Foundry 181 EH/s bijdraagt en Antpool 140 EH/s levert. Samen controleren de pools meer dan de helft van de hashing kracht van het netwerk. 

Risico’s voor de decentralisatie van BTC

De concentratie van macht in beide pools doet zorgen opkomen over de risico’s voor het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin. Deskundigen waarschuwen dat een dergelijke centralisatie een ernstige bedreiging kan vormen voor de veiligheid van het Bitcoin netwerk. 

Als één pool meer dan 50% van de hashrate voor het netwerk zou beheersen, zou deze een aanval van 51% kunnen lanceren, waardoor transacties kunnen worden teruggedraaid en tokens mogelijk dubbel worden uitgegeven, wat het vertrouwen in Bitcoin zou ondermijnen. Hoewel geen enkele pool 50% van de hashrate in handen heeft, heeft het feit dat twee pools samen zo’n groot aandeel controleren al tot enkele problemen geleid. 

De gevaren van centralisatie

Bitcoin-ontwikkelaar Luke Dahsjr heeft tijdens een interview met de Engelse Bitcoin Magazine de gevaren van grote mining pools benadrukt. Hij stelt dat de centralisatie het risico met zich meebrengt dat Bitcoin verandert in een systeem dat wordt gecontroleerd door enkele entiteiten, in tegenstelling tot het gedecentraliseerde ontwerp ervan. 

Centralisatie opent ook de deur naar censuur. Sommige mining pools hebben, onder druk van de regelgeving, al transacties gecensureerd. In 2023 censureerde F2Pool bijvoorbeeld transacties op de lijst van het OFAC (Office of Foreign Assets Control) om aan de sancties te voldoen. Hoewel F2Pool deze actie na kritiek ongedaan maakte, liet het zien hoe mining pools mogelijk het Bitcoin netwerk kunnen beïnvloeden door te kiezen welke transacties worden verwerkt. 

Ook zijn er geopolitieke zorgen. Foundry USA, eigendom van Digital Valuta Group, sluit zich aan bij de Amerikaanse belangen, terwijl AntPool gerund door het Chinese Bitmain Technologies, de Chinese invloed vertegenwoordigt. Deze verdeeldheid zou kunnen leiden tot verdere complicaties in het wereldwijde Bitcoin mining landschap. Hoewel de concurrentie tussen Foundry en AntPool kan helpen enig evenwicht te bewaren, kan hun groeiende invloed het centralisatieprobleem verergeren, wat kan leiden tot meer censuur of zelfs pogingen om het netwerk te controleren. 

Samenvatting

Samenvattend roept de toenemende concentratie van de hashrate van Bitcoin in slechts twee mining pools rode vlaggen op in de cryptogemeenschap. De risico’s voor de decentralisatie van Bitcoin, waaronder potentiële 51% aanvallen en transactiecensuur, zijn ernstige problemen die moeten worden aangepakt. Terwijl Bitcoin zich blijft ontwikkelen, is het essentieel om manieren te vinden om de decentralisatie te behouden en ervoor te zorgen dat geen enkele entiteit of groep het netwerk kan domineren. 

Lees meer over:
bitcoin miningmining pools

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...