Twee CFTC commissarissen trekken Uniswap schikking in twijfel: ‘Regulering door handhaving kan Amerikaanse crypto-industrie schaden’

419 totale weergaven
CFTC crypto

Twee commissarissen van de CFTC hebben de schikking met Uniswap van $175.000 in twijfel getrokken, waarbij ze waarschuwen dat regulering door handhaving de Amerikaanse crypto-industrie kan schaden, wat het belang van duidelijke regelgeving onderstreept. 

De schikking van CFTC met Uniswap

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft onlangs een schikking getroffen met Uniswap, waarbij het gedecentraliseerde handelsplatform $175.000 moest betalen. 

Twee commissarissen van de CFTC hebben echter zorgen over deze beslissing geuit en suggereren dat de zaak eerder een voorbeeld is van ‘regulering door handhaving’ dan van een eerlijk regelgevingsproces. 

Volgens de CFTC zou Uniswap ‘illegaal grondstoffentransacties met hefboomwerking of marges’ hebben aangeboden, waarbij digitale activa betrokken waren. Toch betogen zowel commissaris Summer K. Mersinger als commissaris Caroline Pham dat de zaak niet voor de rechter gebracht had mogen worden. 

Afwijkende meningen van commissarissen

Commissaris Mersinger bekritiseerde de schikking en bestempelde deze als een ‘onderdeel van een verontrustende trend van handhavingsgericht regulering in de crypto-ruimte’. Ze uitte haar bezorgdheid over de bredere implicaties voor de sector en stelde dat de schikking berust op juridische theorieën die nog volledig moeten worden getest in de rechtbank. 

Mersinger is van mening dat de aanpak de innovatie kan schaden door DeFi uit de Verenigde Staten te verdrijven. Daarbij adviseert ze reguleringen in te stellen die ‘verantwoordelijke innovatie’ bevorderen. 

Commissaris Pham was het er ook niet meer eens en heeft in een los document de CFTC bekritiseerd. Ze trok de gronden voor de beschuldiging door de CFTC in twijfel en wees erop dat er ‘geen bewijs’ is dat Uniswap ooit leveraged tokens op de markt heeft gebracht of heeft aangeboden, een belangrijk aspect van de zaak van de CFTC. 

Pham suggereerde dat de CFTC zich mogelijk op oneerlijke wijze richt op de DeFi sector, door hun argument te vergelijken met de eis dat elke gefinancierde transactie via een termijnbeurs moet verlopen, wat zij buitensporig en ongegrond vindt. 

Dit is niet de eerste keer dat beide commissarissen zich geuit hebben over de manier waarop de CFTC omgaat met digitale activa. Dit doet vragen opkomen over de methoden die de CFTC gebruikt om te bepalen welke zaken er moeten worden vervolgd. 

Schreeuw om duidelijkheid

Het is niet de eerste keer dat commissaris Mersinger haar zorgen uit over de cryptoregulering. Tijdens een State of Crypto evenement in 2023 benadrukte ze dat de enige weg vooruit een duidelijke begeleiding van het Congres is, in plaats van voortdurende handhavingsacties. 

Ze waarschuwde dat de Verenigde Staten zonder duidelijke regelgeving het risico zou lopen innovatie op de financiële markten te verliezen, omdat cryptobedrijven zich kunnen verplaatsen naar meer gastvrije rechtsgebieden. 

Op een vergelijkbare manier heeft commissaris Pham zich al eerder verzet tegen de interpretaties van de grondstoffenwetgeving door de CFTC in crypto-gerelateeerde zaken. Hierbij benadrukte ze de noodzaak voor toezichthouders om binnen hun jurisdictie te blijven. 

Beide commissarissen betogen dat het huidige regelgevingslandschap te veel besluitvorming overlaat aan de CFTC en SEC (Securities and Exchange Commission), die in essentie zelf de regels vormen. 

Het belang van duidelijke regelgeving in de cryptosector

In veel landen, waaronder de VS, valt crypto onder een groot grijs gebied. Dit betekent dat de interpretatie van de wetgeving bij de toezichthouders ligt. In veel landen is er een gebrek aan efficiënte en robuuste regelgeving rondom cryptocurrency, wat innovatie lastig en in sommige gevallen zelfs risicovol kan maken, aangezien handhaving op de loer ligt. 

Daarom is er een groeiende roep voor gestructureerde regelgeving voor de crypto-industrie in de Verenigde Staten en andere landen, waaronder Nederland. Efficiënte regelgeving verduidelijkt de zaken en biedt de ruimte voor innovatie die nodig is voor een opkomende sector om te presteren in een land. 

Lees meer over:
CFTCuniswapVerenigde Staten

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...