Gerucht: tweede bank Spanje stapt in Bitcoin (BTC) markt

BBVA, de tweede bank van Spanje, overweegt de Bitcoin (BTC) markt in te stappen. Dat meldt Coindesk, die zich baseert op twee anonieme bronnen.

BBVA in Bitcoin?

Het gaat om niet om een kleine bank, want BBVA heeft maar liefst 693 miljard euro aan vermogen onder beheer. De eerste bron meldt aan de nieuwssite dat de bank een dochterbedrijf in Zwitserland gaat starten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet ongewoon voor banken om naar de centrale bergstaat uit te wijken. Want de toezichthouder Financial Market Supervisory Authority (FINMA) heeft een helder kader geschapen voor nieuwe toetreders op een markt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Momenteel zijn er nog de nodige hobbels op de weg, maar ik verwacht dat BBVA in januari live gaat met hun nieuwe marktplaats”.[/penci_blockquote]

Volgens deze bron gaat het expliciet om de verkoop en bewaring (custody) van Bitcoin en andere cryptocurrency’s. We hebben het dus niet over het brede definitie van digitale assets waar getokeniseerde aandelen bijvoorbeeld vallen. Dat valt nu buiten deze scope.

BBVA heeft het bericht van Coindesk niet bevestigd noch ontkend.

Partners

Volgens de geruchten werkt de bank samen met een aantal partijen, waaronder custodian SILO, waar bijvoorbeeld ook het Russische Gazprombank in zee is gegaan.

Deze bank heeft afgelopen maand de verkoop van Bitcoin voor haar klanten geopend via een vergunning in Zwitserland.

Ook softwaremaker Avaloq en crypto dienstverlener METACO, waarvan de laatste samenwerkt met Standard Chartered, behoren tot het consortium. Maar ook deze bedrijven willen hierop geen commentaar geven.

Een tweede anonieme bron die Coindesk opvoert, voorspelt dat er al rond ‘Kerstmis’ een lancering komt. Qua regulering moeten er nog een paar plooien recht gestreken worden.

Trendbreuk

Anno 2020 is er duidelijk sprake van een trendbreuk. Bitcoin is al ruim 250 keer doodverklaard sinds 2008, maar het is inmiddels bon ton om Bitcoin te hebben.

Waar er vooral sprake lijkt van adoptie onder het zogenaamde ‘slimme geld’ zoals vermogende individuen en hedge fondsen, springen nu ook enkele financiële instellingen en beursgenoteerde bedrijven op de assetklasse.

In oktober heeft de DBS Bank, de grootste bank van Singapore, bevestigd dat ze cryptocurrency’s gaan verkopen, verhandelen en bewaren.

Recent opent de Duitse bank Hauck & Aufhäuser in januari 2021 een Bitcoin fonds voor professionele en semiprofessionele beleggers.

Eerder heeft het Guggenheim Fund aangekondigd een flink aandeel te nemen in het Grayscale Bitcoin Trust.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...