Bitcoin adres van Twitter hackers gebruikte eerder BitPay en Coinbase

De Twitter hackers die toegang kregen tot allerlei grote Twitter accounts en daarmee mensen verleidde tot het sturen van bitcoin hebben mogelijk een grote fout gemaakt. De gestolen bitcoin is namelijk terecht gekomen bij een adres dat eerder al is gebruikt bij de beurs Coinbase en de betaalverwerker BitPay.

Eerder werd al duidelijk dat de criminelen de bitcoin aan het versturen waren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Naast de bitcoin die werd gestolen van goedgelovige slachtoffers werd er hoogstwaarschijnlijk erg veel data gestolen. Naar verluidt konden de hackers namelijk ook de persoonlijke berichten van de binnengedrongen accounts bekijken.

Twitter hack

Mocht het je ontgaan zijn. Hier nog een korte samenvatting van de recente gebeurtenissen op Twitter. Hackers kregen naar verluidt toegang tot het dashboard van Twitter medewerkers waarmee zij handelingen kunnen verrichten binnen het platform.

Daar hoort (blijkbaar) ook toegang tot het tweeten van berichten bij. De criminelen besloten accounts van onder andere Joe Biden, Bill Gates en Elon Musk te gebruiken om een bitcoin oplichtingstruc uit te halen.

Voor meer namen en uitleg over deze tweets kun je het volgende artikel lezen: ‘Bitcoin oplichting’: deze prominente Twitter-accounts zijn door de hack getroffen.

Volgens de laatste officiële update van Twitter verkregen de boeven toegang tot het systeem van Twitter via een werknemer. Twitter wijst dus naar een aanval vanuit mensen binnen de organisatie.

Zijn de daders te identificeren?

Op het netwerk van bitcoin ben je pseudo-anoniem. Dat wil zeggen: het netwerk maakt geen onderscheid op basis van identiteit, maar met genoeg informatie van buitenaf en inzicht in de betaalstromen op het netwerk kun je wel conclusies en lijntjes trekken.

Niet voor niets worden er regelmatig criminelen opgepakt die hun business runnen met betalingen van bitcoin. Onderzoeksbedrijven en overheidsorganisaties worden steeds beter in het kaart brengen van het netwerk.

De boeven hebben tijdens het versturen van hun bitcoin waarschijnlijk een grote fout gemaakt. De adressen waar de bitcoin (deels) staat is eerder gebruikt voor diensten als BitPay en Coinbase. Dat blijkt uit data van analysebedrijf Whitestream.

En je raadt het al: om daar gebruik van te maken moet je jezelf identificeren.

Dit kan voor opsporingsdiensten een broodkruimel zijn waarmee ze een stapje verder zijn naar het vinden van de hackers van Twitter. Het gaat momenteel om 14,75 BTC, ter waarde van zo’n $135.000.

Het is onduidelijk waarom de criminelen dit adres opnieuw hebben gebruikt. Het is namelijk voor niemand aan te raden om adressen meerdere malen te gebruiken, zeker niet als je niet gevolgd wil worden.

Twitter

Door de grote gebeurtenis konden tijdelijk alle geverifieerde accounts geen berichten meer plaatsen. Dit is inmiddels opgeheven, maar Twitter heeft wel al (kleine) maatregelen genomen die de gebruiksvriendelijkheid niet per se ten goede komen.

Het is momenteel niet mogelijk om bitcoin transacties en adressen te delen op Twitter. In de praktijk zorgt dit voor problemen bij bijvoorbeeld diensten Whale Alert. Zij delen opmerkelijke transacties en dat is nu dus even onmogelijk.

?s=20

Josh Hawley, een Amerikaanse senator, heeft in een brief uitleg gevraagd aan Twitter CEO Jack Dorsey. Hoe kon dit gebeuren en wat zijn de vervolg stappen? Hawley vraagt om opheldering.

Rol van bitcoin

Het is erg vervelend voor de slachtoffers die trapte in de neppe bitcoin weggeefacties, maar nog veel belangrijk in dit het hele verhaal is uiteraard de hack zelf: er zaten mensen achter de knoppen van tal van invloedrijke twitteraccounts waarmee ze van alles en nog wat uit konden halen.

De bitcoin actie lijkt slechts een afleiding, er zijn zaken te bedenken waar je minder risico mee loopt en meer mee verdient dan ruim 14 BTC…

De gestolen Bitcoin werd overigens geïncasseerd op een drietal adressen en verstuurd naar één nieuw Bitcoin adres, zo laat onderzoeksfirma Chainalysis weten.

Maar waarom gebruiken deze internetoplichters Bitcoin als betaalmiddel? Hoe werkt een Bitcoin transactie eigenlijk? Lees voor antwoorden op deze vragen ook:Twitter hack: Waarom gebruiken de oplichters Bitcoin (BTC) om te cashen?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsTwitter

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...