Complete internet in Uganda stilgelegd, ook Bitcoin (BTC) handel plat

811 totale weergaven

In de Verenigde Staten kan een social media-platform de president uitzetten, maar in Uganda kan de president het internet uitzetten. De Ugandese overheid heeft besloten het complete internet uit te zetten voor de verkiezingen op donderdag.

President Yoweri Museveni, die sinds 1986 aan de macht is in het land, haalt alles uit de kast om ook dit jaar weer verkozen te worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als neveneffect van de internet shutdown in Uganda is er geen handelsactiviteit meer op bitcoin-exchanges. Websites als LocalBitcoins en Paxful liggen helemaal plat in het land.

Grootste concurrent Museveni gearresteerd

Eerder werd al bekend dat zijn grootste concurrent in de verkiezingen, Bobi Wine, was opgepakt door de plaatselijke politie. De popster was klaar met het regime van Museveni en besloot zich verkiesbaar te stellen.

Nadat de overheid eerder apps als Facebook, Twitter en WhatsApp blokkeerde is nu dus het volledige internet in Uganda uitgezet. De overheid ging hiertoe over omdat de bevolking allerlei manieren vond om de blokkeringen te omzeilen.

Op 13 januari nam de overheid het rigoureuze besluit en liet het alle internetproviders weten dat ze hun dienstverlening moeten staken. Daarmee is het land volledig afgesloten van de rest van de wereld. Slechts een paar netwerken geven nog verbinden. Het netwerkverkeer is sinds de beslissing met 95% gedaald in het land.

Geen handelsactiviteit op bitcoin exchanges Uganda

De bitcoin handelsplatformen waren onbereikbaar in het land. Verkoop orders in de Oegandese shilling (UGX) waren allemaal afkomstig uit naburige landen als Rwanda, Tanzania en de Democratische Republiek Congo.

De Ugandese markt is met een volume tussen de $5.000 en $15.000 per dag klein.

Zo klein zelfs dat Binance de lokale tak heeft gesloten vanwege de lage activiteit. Zo werd bekend in november van 2020. Maar de lage handelsactiviteit in het land is hoe dan ook zorgelijk. Bitcoin heeft blijkbaar zwakke plekken in landen met totalitaire overheden en monopolies.

Zonder internet is het nu eenmaal lastig om bitcoin te gebruiken. Langzaam maar zeker wordt het makkelijker om bitcoin ook los van het internet te gebruiken, maar daar zijn we nog lang niet.

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinternet

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....