Bitcoin prijs stevig boven $40.000, vlucht van goud naar bitcoin gaat door

904 totale weergaven

Een van de redenen waarom bitcoin een uitstekend 2021 doormaakt, is de vlucht van goud naar de cryptomunt. Dat stellen diverse analisten.

Van goud naar bitcoin

Terwijl BTC de afgelopen week weer een zeer dikke plus van 23% neerzette, daalde het edelmetaal met 6% naar $1.850.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de analisten die Cointelegraph opvoert, is Charlie Morris, oprichter en CIO van ByteTree Asset Management.

Obligaties gingen tegen de trend in omhoog, waardoor beleggers hun inflatieverwachtingen bij moesten stellen. Dat gaat ten koste van goud en niet van bitcoin, zo luidt zijn analyse.

Ook anchorman Jim Cramer van nieuwszender CNBC ziet dat een deel van de beleggers uit hun goud ETF’s stappen en met cryptocurrency’s diversifiëren.

’15 tot 20% inflatie per jaar’

Bitcoin en goud hebben beiden kenmerken van een vluchthaven, zodra de onzekerheid macro-economisch toeneemt. Formeel gezien gaan we uit van een inflatie van 2%, maar de werkelijke inflatie ligt veel hoger. Doordat overheden veel meer geld zijn gaan bijdrukken, ontwaart de dollar en de euro. Bovendien worden producten duurder.

Pioniers zoals Michael Saylor en Jack Mallers spreken steevast over 15 tot 20% geldontwaarding per jaar. Dat komt omdat veel assets niet in de consumentenproductindex (CPI) is opgenomen. Dat is een beperkte maatstaf van een karretje boodschappen. Een woning, een auto of verzekeringen zijn niet daarin opgenomen.

Bitcoin en goud doen het goed zodra de inflatie stijgt, maar bitcoin stijgt nu harder door. Betekent dat een verandering in het narratief?

Chief revenue officer Frank Spiteri zegt tegenover persbureau Bloomberg dat de cryptomunt op het wereldtoneel aan belang wint. Dus ook bij traditionele investeerders, die het eerder links lieten liggen en het betitelen als een ‘ponzi’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We hebben te maken met een zeer ongewone monetaire situatie vanwege de coronacrisis. Verzekeraars en financiële instellingen zien bitcoin als een store of value’. [/penci_blockquote]

Bitcoin markt

De bitcoin markt is nu 760 miljard dollar groot, wat goed is voor 6,3% van de goud markt. Nog een lange weg te gaan dus voordat de cryptomunt het edelmetaal achter zich laat. Ook instituties zoals verzekeraar Mass Mutual en hedgefonds Ruffer investeren nog maar een relatief klein deel in BTC. Een groter deel is nog gealloceerd in goud.

Dus geen reden tot paniek voor een kentering op de korte termijn, vind ook goud bug Peter Schiff, die op Twitter continu de strijd aangaat met bitcoiners.

Een belangrijk verschil is dat bitcoin een maximale hoeveelheid van 21 miljoen eenheden kent. Goud is in theorie oneindig te delven. Het delven van goud is daarom gunstig voor de goud industrie, maar doordat het aanbod kan verruimen, zet dat druk op de spotprijs.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCgoudhedge

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...